Pirit kullanılarak sulu çözeltilerde Cr (VI) indirgenmesi - Erdem, Mehmet; Tümen, Fikret (My University, 1996)
Bu çalışmada pirit kullanılarak sulu çözeltide Cr(VI) indirgenmesine asit miktarı, pirit dozu, süre, başlangıç konsantrasyonu, sıcaklık, pirit tane büyüklüğü parametrelerinin etkileri araştırılmıştır. 10 g/l dozunda ve -270 mesh boyutundaki piritle, krom miktarına göre hesaplanan stokiometrik miktarın iki katı H2SO4 içeren ortamda 75 dk'lık bir temas süresinde 80-150 mg/l konsantrasyonundaki Cr(Vl) etkin bir şekilde indirgenebilmektedir. Elde edilen sonuçlar piritin etkin bir indirgen olduğunu, ancak bileşimine göre hesaplanan indirgeme kapasitesinin düşük olduğunu göstermiştir.
Keywords: Kimya; Uygulamalı; Çevre Bilimleri; Çevre Mühendisliği