AEROBİK EGZERSİZİN SEDANTER KADINLARDA OKSİDAN VE ANTİOKSİDAN KAPASİTEYE ETKİSİ - Kızılay, Fatma; Kerkez, Fatma; Arslan, Cengiz (E-Journal of New World Sciences Academy, 2018)
Bu çalışmanın amacı, 8 haftalık aerobik egzersizin sedanter kadınlarda toplam oksidan ve antioksidan kapasite üzerine etkisini araştırmaktır. Araştırmaya 40 kadın gönüllü katılmıştır. Katılımcılar rastgele yöntemle egzersiz (EG) ve kontrol grubu (KG) olarak iki gruba ayrılmıştır (yaş ortalaması, EG:41.05±3.26 ve KG:40.30±4.47 yıldır). Egzersiz grubuna 8 hafta süresince, haftada 3 gün, günde 1 saat aerobik-koş-yürü egzersizleri yaptırılmıştır. Tüm deneklerin çalışma öncesi ve sonrası Toplam Oksidan Kapasite (TOK) ve Toplam Antioksidan Kapasite (TAK) ölçümleri alınmıştır. Mevcut bulgular TOK ve TAK ölçümlerinin tümünde son test ölçümlerinde EG lehine anlamlı farklılık olduğunu göstermiştir (p<0.05). TAK değeri EG’nda 2.10±0.01?mol’den, 2.35±0.06?mol’e çıkarken, KG’nda anlamlı bir değişim oluşmamıştır. TOK değeri ise KG’nda 5.95±1.41mmol’den 5.64±1.67mmol’e düşerken, EG’nda 6.33±1.23mmol’den 3.48±1.94mmol’e düşmüştür (p<0.05). Sonuç olarak 8 haftalık, koş-yürü tarzı aerobik egzersizlerin, sedanter kadınlarda toplam oksidan ve antioksidan kapasite değerlerini olumlu yönde değiştirdiği söylenebilir.
Keywords: Health Care Administration; Sağlık Kurumları Yönetimi