GİZLİ ISI DEPOLAMALI TAVAN ISIL YALITIMIN DENEYSEL OLARAK ARAŞTIRILMASI - ÖRENGÜL, FATİH (Fırat Üniveristesi, 2010)
Tavanın ısıl yalıtım kabiliyetinin artırılması, düzlem tavanların en büyük güneş ısı kazancını aldığı sıcak ve nemli iklimlerdeki binaların enerji dönüşümünde anahtar bir konudur. Çalışmanın amacı, Türkiye'nin güneydoğusundaki tavan konstrüksiyonunun ısıl performansını iyileştirecek bir tavan ısıl yalıtım alternatifi sağlamaktır. Bu konuda fazla bilgi bulunmamaktadır.Bu amaçla iki adet özdeş test odası tasarlanıp yan yana inşa edildi. Test odalarının tavan üstlerinden biri FDM doldurulmuş delikli klasik tuğlalarla örtüldü. Tipik açık yaz günlerinde aynı anda güneş ışınımına maruz bırakıldılar. Deneyler klasik delikli ısı yalıtım tuğlalarına FDM eklemenin tavan ısıl karakteristiği üzerindeki etkilerini araştırmak için gerçekleştirildi. FDM eklenmiş tavan FDM eklenmemiş tavandan daha iyi bir günlük ısı yalıtım etkisi sergiledi. FDM eklenmiş tavan, dış hava sıcaklığının düştüğü geceleyin daha efektif bir iç ısı koruma sağlayabilmektedir.Anahtar Kelimeler: Isı yalıtımı, Pasif soğutma, Gizli ısı depolama, Faz değiştiren madde (FDM), Güneş enerjisi

The enhancement of rooftop thermal-insulation capability is a key issue in energy conservation for buildings in hot and humid climates, where flat roofs receive the greatest solar heat gain. The objective of the study is to provide insights into a rooftop thermal-insulation alternative that will improve the thermal performance of rooftop construction in southeast Turkey.For this purpose, two identical test rooms were designed, constructed, and located nearby in field. One of their rooftops was covered by PCM treated conventional hollow bricks. They were exposed to solar radiation at the same time on typically clear summer days. Experiments have been performed to investigate the effects of adding PCM to conventional hollow thermal-insulation bricks on thermal characteristics of rooftop. PCM-treated rooftop had a better daytime thermal insulation effect than one of PCM-untreated. PCM-treated rooftop can provide more effective indoor heat preservation at night when temperatures fall outdoors.Keywords: Thermal insulation, Passive cooling, Latent heat storage, Phase change material (PCM), Solar energy
Experimental investigation of rooftop thermal-insulation by latent heat storage
Keywords: Enerji; Teknik Eğitim