İKİ ÇAG, İKİ ÇEVRE, İKİ KiRLENME: ETOSFER VE EKOSFER - Erindk, Selçuk (Fırat University, 2015)
İnsanoğlu bir süredir, iki küre ile ilgili, birisinin sorumluluğunun diğerinden daha fazla olduğu, ciddi sorunlarla yüzleşmektedir. Çevre krizinin günümüzün önde gelen bir sıkıntısı olduğu düşünülmektedir. Görmezden gelinemez ve ürkütücü bir olgu olduğu anlaşıldığından beridir, bu konu hakkında yoğun bir tartışma mevcuttur. Kamuoyu, kitle iletişim araçlannın hatta sinemanın tesiriyle, bu sorunun, su kirliliği, hava kirliliği ve küresel ısınma gibi bazı güncel ve görünür yüzlerine oldukça aşinadır. Ancak bize göre bu, gerçek nedenleri Kartezyen düşüneeye ve bilim devrimine kadar götürülebilecek daha derindeki felsefi, ahlaki ve antrepolajik güdüler ve dönüşümlerden kaynaklanan açık bir sonuçtur. Modem ve postmodem çağ, ahlak ve çevre sorunlannı birlikte dokumuştur. Dolayısıyla, şayet mümkün alacaksa, bu yaziaşmayı durdu rabilecek şey, yalnızca vahye dayanan geleneksel hikmettir.
Two Ages, Two Spheres, Two Pollutions: Ethosphere and Ecosphere
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları