MEHMET REŞİT'İN HIFZ-I SIHHATİ AHLAK ADLI ESERİNİN ÇEVRİMYAZI VE DEĞERLENDİRİLMESİ - AKKAYA, SİNEM (Fırat Üniveristesi, 2024)
İnsanlık tarihine baktığımızda büyük milletlerin her birinin kendilerine özel bir alanda en yüksek noktaya ulaştıklarını görürüz. Türklerin de ahlakta en yüksek seviyeye ulaştığını görmekteyiz. İslam dinini seçmeden önceki hayat tarzlarına baktığımızda da Türk toplumu için ahlakın önemini biliyoruz. İslam dinini seçtikten sonra ise töresel ahlak anlayışı İslam ahlakı ile özdeşleştirilerek yepyeni bir sentez olan Türk-İslam ahlakı haline gelmiştir. İslam dininin temel inanç ve ahlak anlayışına dayalı Türk İslam ahlakı bütün yönleri ile Osmanlı toplumunda uygulanmış ve yaşama imkânı bulmuştur. Yaklaşık altı asırlık bir zaman dilimi içerisinde birçok bilgin ahlakı nazari ve ameli olarak belirlemiş ve bu konuda eserler yazmışlardır. Mehmet Reşit'in kaleme aldığı Hıfz-ı Sıhhati Ahlak Risalesi de bu anlayış ile yazılmıştır. Risale, Fezleke-i Tıbbu'r Ruhan ismi ile de geçmektedir. Daha önce bu risale hakkında herhangibi bir transkripte yada bu risale ile ilgili bir değerlendirme yapıldığı görülmemiştir. Bu sebeple bu risalenin transkripti vede çevrimyazı değerlendirmesinin önemi daha da artmıştır. Bizde araştırmamız da yazarın eğitim ve sağlık başta olmak üzere birçok konuda ki düşüncelerini inceleyerek görüşlerini aktarmış olmaktayız .

When we look at human history, we see that each of the great nations has reached the highest point in a specific field. We see that Turks have reached the highest level of morality. When we look at the lifestyles before choosing Islam, we know the importance of morality for Turkish society. After choosing the religion of Islam, the understanding of customary morality was identified with Islamic morality and became a brand new synthesis, Turkish-Islamic morality. Turkish Islamic morality, which is based on the basic belief and morality of the Islamic religion, was implemented and experienced in all its aspects in the Ottoman society. Over a period of approximately six centuries, many scholars have defined morality theoretically and practically and have written works on this subject. Hıfz-ı Sıhhati Moral Treatise, written by Mehmet Reşit, was also written with this understanding. Risale is also known as Fezleke-i Tıbbu'r Ruhan. It has not been seen that any transcript or evaluation of this treatise has been made before. For this reason, the importance of the transcript and transcription evaluation of this treatise has increased even more. In our research, we examine the author's thoughts on many issues, especially education and health, and convey his views.
Translation and evaluation of Mehmed Reşid's work named Hıfz-ı Sıhhati Ahlak
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Din; Felsefe