FLORÜR İLE OLUŞTURULAN TESTİKÜLER HASARA KARŞI ARI SÜTÜNÜN KORUYUCU ETKİLERİNİN MOLEKÜLER BİYOLOJİK YÖNDEN ARAŞTIRILMASI - PARLAK, GÖZDE (Fırat Üniveristesi, 2022)
Florür günlük olarak yiyecek ve içme suyu yoluyla vücuda alınır. Günlük olarak besinlerle ve içme sularıyla vücuda alınan bu elementin miktarı güvenlik eşiğini aşacak olursa florozis olarak bilinen kronik flor zehirlenmesi oluşmaktadır. Arı ürünlerinin tedavi amaçlı kullanımı çok eski zamanlara dayanmaktadır ve günümüzde de bu tedavi yöntemlerinin çeşitli hastalıklara karşı hızla iyileşme göstermesi, kullanım alanlarını ve kullananların sayılarını arttırmıştır. Bu çalışma, florür verilerek testis hasarı oluşturulmuş ratların testis dokusu üzerinde arı sütünün koruyucu özelliklerinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Testis dokusunda lipit peroksidasyonu MDA (malondialdehit) analizleri ile CAT (katalaz) ve GSH (glutatyon) düzeyi spektrofotometre ile belirlenmiştir. Ratların testiküler hasar incelemeleri Tunel metoduyla değerlendirilmiştir. Sperm motilitesi, epididimal sperm yoğunluğu ve anormal sperm oranları incelenip, ışık mikroskobuyla görüntülenmiştir. Testis dokusunda Kaspaz-3, Bcl-2, Nrf-2, NF-?B, Cox-2, TNF-? ve IL1-? proteinlerinin ekspresyon seviyeleri western blot tekniği ile belirlenmiştir. Çalışma sonucunda MDA düzeyi, Bcl-2, NF-?B, Cox-2, TNF-? ve IL1-? proteinlerinin ekspresyon düzeyleri, anormal sperm oranları Florür-50 ve Florür-100 gruplarında diğer gruplara göre yüksek bulunmuştur. Ayrıca, Florür-50 ve Florür-100 gruplarında histolojik değerlendirmede diğer gruplara göre testiküler dokuda daha fazla dejenerasyon bulunmuştur. Diğer taraftan, Florür + Arı Sütü gruplarında GSH, Katalaz enzim düzeyleri, Kaspaz-3 ve Nrf-2 proteinlerinin ekspresyon düzeyleri Florür-50 ve Florür-100 gruplarına göre daha yüksek bulunmuştur. Bunun yanında, Florür + Arı Sütü gruplarının histolojik değerlendirmesinde diğer gruplara göre testiküler dokuda daha düşük dejenerasyonu bulunmuştur. Sonuç olarak, arı sütünün florür kaynaklı testiküler hasara karşı etkili bir koruma sağladığını düşünmekteyiz. Bu bağlamda arı sütünün insanlar üzerinde de denendiğinde benzer sonuçların alınacağını ümit ediyoruz.

Fluoride is taken into the body daily through food and drinking water. If this element is taken more than its safe value, chronic fluorine poisoning occurs, known as fluorosis. The therapeutic use of bee products dates to ancient times. Today, the rapid recovery of these treatment methods against various diseases has increased the areas of use and the number of users. This study was carried out to investigate the protective properties of royal jelly on the testicular tissue of rats with testicular damage by giving fluoride. Lipid peroxidation in testicular tissue was determined by MDA (malondialdehyde) analysis. CAT (catalase) and GSH (glutathione) levels were determined by spectrophotometer. Sperm motility, epididymal sperm density and abnormal sperm ratios of rats were examined according to the methods in the literature and visualized with a light microscope. Testicular damage examinations of rats were evaluated by Tunel method. Sperm motility, epididymal sperm density and abnormal sperm ratios were examined and visualized with a light microscope. Expression levels of Caspase-3, Bcl-2, Nrf-2, NF-?B, Cox-2, TNF-? and IL1-? proteins in testis tissue were determined by western blot technique. As a result of the study, MDA level, expression level of Bcl-2, NF-?B, Cox-2, TNF-? and IL1-? proteins, abnormal sperm rates were found higher in Fluoride-50 and Fluoride-100 groups compared to other groups. In addition, more degeneration was found in the testicular tissue in the histological evaluation in the Fluoride-50 and Fluoride-100 groups compared to the other groups. On the other hand, GSH, Catalase enzyme levels, expression levels of Caspase-3 and Nrf-2 proteins were found to be higher in Fluoride + Royal Jelly groups compared to Fluoride-50 and Fluoride-100 groups. In addition, lower degeneration of testicular tissue was found in the histological evaluation in the Fluoride + Royal Jelly groups compared to the other groups. As a result, when the data are evaluated, we believe that royal jelly provides effective protection against testicular damage. From this point of view, we hope that similar results will be obtained when royal jelly is tested on humans.
Molecular biological investigation of the protective effects of royal jelly against testicular damage caused by fluoride
Keywords: Biyoloji