Doğu Anadolu Bölgesinin bazı illerinde bulunan sığırlarda Neospora canium'un araştırılması - Aktaş, Münir; Şaki, Cem Ecmel; Altay, Kürsat; Simsek, Sami; Ütük, Armağan Erdem; Köroğlu, Ergün; Dumanlı, Nazir (My University, 2005)
Bu çalışma Ocak 2003 - Haziran 2004 tarihlerinde Elazığ, Malatya, Muş ve Bingöl illerinde sığırlarda Neospora araştırılması amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla değişik yaş ve ırkta toplam 513 sığır ile atık yaptığı belirlenen 32 inekten kan örneklı alınmış ve serumları çıkarılmıştır. Bu serumlarda enzim-linked immunosorbent assay (ELISA) testi ile N. caninum'a karşı şekillen antikorlar araştırılmıştır. Serumların işlenmesinde ticari competitiv ELİSA (cELİSA) kiti (VMRD, Inc., Veterinary Medical Resear and Development, Pulman, WA, USA. Product Code a>105.20) kullanılmıştır. ELİSA testi ile N. caninum antikorları yönünden muaye edilen 513 sığırın 36 (% 7,01)'sı seropozitif bulunmuştur. Seropozitiflik oranının Elazığ'da %15, Malatya'da %4, Muş'ta %4,86 Bingöl'de %4,69 olduğu belirlenmiştir. Atık yapan ineklerdeki seropozitiflik oranı ise %3,12 olarak belirlenmiştir
Keywords: Doğu Anadolu Bölgesi; ELISA; Dışkı; Enzim bağlı immünosorbent tayini; Sığır; Neospora