Bâbür Şah’tan Âlemgîr Şah’a Bâbürlü Sultanlarının Osmanlı Hilâfetine Bakışı - Çıkılı, Hümeyra (Fırat University, 2025)
16 ve 17. yüzyıllar, İslam dünyasında siyasi ve dini otoritelerin yeniden yapılandığı, hilâfet kurumunun ise bu dönüşümde merkezi bir rol oynadığı bir dönemi temsil etmektedir. Bu süreçte Osmanlı Devleti sultanları, 1517 yılında Memlük Sultanlığı’nın ortadan kaldırılmasıyla birlikte hilâfet unvanını devralmış ve kendisini İslam ümmetinin cihanşümul lideri olarak konumlandırmıştır. Osmanlı sultanları, halife unvanı aracılığıyla dinî liderliği ve aynı zamanda siyasi üstünlüğü de elde etmiştir. Bu durum, özellikle Müslüman dünyanın farklı coğrafyalarında hüküm süren hanedanlarla ilişkilerde belirleyici bir faktör olmuştur. Ancak bu unvan, her Müslüman devlet tarafından kabul edilmemiştir. Bu çerçevede, Hint alt kıtasında hüküm süren Bâbürlülerin Osmanlı hilâfetine yönelik yaklaşımları, hem siyasi hem ideolojik açıdan özgün bir duruş sergilemektedir. Bâbürlülerin siyasi meşruiyet anlayışı, Osmanlılar gibi Abbâsî hilâfet geleneğine değil; Timurî hanedan mirasına dayanmaktadır. Devletin kurucusu Bâbür Şah, soyunu doğrudan Timur’a dayandırarak kendisini büyük bir cihangir geleneğinin varisi olarak sunmuştur. Bu soy bağı, hem bir şecere unsuru hem de siyasi bir meşruiyet aracı olarak işlev görmüştür. Timur’un 1402 yılında Osmanlılara karşı kazandığı Ankara Savaşı, Bâbürlü tarihinde sıkça atıf yapılan bir olay olmuş, bu zafer üzerinden Osmanlılara karşı doğrudan olmasa bile örtük bir üstünlük söylemi üretilmiştir. Bâbürlüler açısından bu tarihsel referans, Osmanlıların hilâfetine karşı sessiz ama güçlü bir ideolojik duruş anlamına gelmektedir. Hilâfete karşı en açık ve ideolojik tavır ise Ekber Şah döneminde ortaya çıkmıştır. Ekber Şah, başarılı bir hükümdar ve dini düşünceye yön veren güçlü bir figür olarak öne çıkmıştır. Onun 1579 yılında yayımladığı “Yanılmazlık Fermanı”, Bâbürlü tarihinin dönüm noktalarından biridir. Bu ferman ile Ekber Şah, dini konularda nihai otoritenin kendisi olduğunu ilan etmiş, böylece hilâfet kavramını yerel bir hükümdarın uhdesine alan bir anlayışı kurumsallaştırmıştır. Bunun yanında Ekber Şah’ın, Abbâsî halifeleri gibi Cuma namazı kıldırmak, kutsal topraklara yönelik kendine özgü bir hac politikası geliştirmek gibi halifelik otoritesini tanımadan Osmanlılar ile rekabet ortamına girmesi, Osmanlı hilâfet anlayışından bilinçli bir kopuşun göstergesi olarak değerlendirilebilir. Ekber Şah’ın halefleri olan Cihangir ve Şah Cihan dönemlerinde bu kopuş daha az belirgin hale gelmiş olsa da, Osmanlı hilâfetiyle kurulan ilişkiler sembolik düzeyin ötesine geçmemiştir. Bu iki hükümdar, Osmanlı sultanlarına karşı diplomatik nezaket dili kullanmakla birlikte, hilâfet unvanını ne tanımış ne de paylaşmışlardır. Paralar, kitabeler, unvanlar gibi meşruiyet araçlarında Osmanlı hilâfet otoritesine herhangi bir atıf yapılmamıştır. Bu durum, Bâbürlülerin siyasi bağımsızlıklarını ve dini otoritelerini Osmanlı hilâfetiyle ilişkilendirme gereği duymadıklarını ortaya koymaktadır. Hilâfet, onlar açısından saygıdeğer bir kurum olmakla birlikte, doğrudan bağlılık gerektiren bir otorite olarak görülmemiştir. Âlemgîr Şah dönemi, hilâfetin dinî yönünün yeniden ön plana çıktığı, ancak Osmanlı hilâfet otoritesine bağlılığın yine reddedildiği bir dönemdir. Âlemgîr Şah, şeriata bağlılığı ve dindarlığı ile tanınmasına rağmen, Osmanlı halifesine herhangi bir siyasi-dini meşruiyet atfetmemiştir. Dönemin diplomatik yazışmaları ve resmi belgeleri incelendiğinde, Osmanlı halifesinden hiçbir şekilde “ümmetin lideri” ya da “halife” olarak söz edilmediği görülmektedir. Bu da hilâfetin, merkezî olmayan, yerel otoritelerce yeniden tanımlanabilen bir kavram olduğunu bir kez daha ortaya koymaktadır. Bâbürlülerin hilâfet karşısındaki bu mesafeli ve seçici tutumu, bir diplomatik tercih olmasının yanı sıra kendi iç siyasal yapılarına ve dinî meşruiyet üretim biçimlerine uygun bir stratejidir. Osmanlı hilâfetine bağlılık, Hint alt kıtasında siyasal bir zorunluluk olarak görülmemiştir. Bunun yerine, her hükümdar kendi iktidarını ya soy bağları ya dini reformlar ya da karizmatik liderlik üzerinden meşrulaştırmıştır. Bu yönüyle Bâbürlülerin tutumu, İslam dünyasında hilâfet kurumunun her zaman merkezî ve yekpare bir yapı olmadığını; aksine farklı coğrafyalarda farklı anlamlar kazandığını göstermektedir. Sonuç olarak, Bâbürlülerin Osmanlı hilâfet kurumuna yönelik tutumları, bir dış politika yaklaşımı olmasının yanında kendi siyasi egemenlik iddialarının, dini düşünce yapılarının ve yerel meşruiyet stratejilerinin bir yansımasıdır. Bu çerçevede hilâfet, yeniçağdaki İslam dünyasında çok merkezli, esnek ve siyasi çıkarlarla şekillenen bir kurum olarak karşımıza çıkmaktadır.

The 16th and 17th centuries marked a period in which political and religious authorities in the Islamic world underwent significant restructuring. During this transformation, the institution of the caliphate played a central role. The Ottoman Empire assumed the caliphal title following the defeat of the Mamluk Sultanate in 1517 and positioned itself as the universal leader of the Muslim ummah. Through this title, Ottoman sultans claimed both religious leadership and political superiority. This development became a crucial factor in shaping relations with other Muslim dynasties. However, the Ottoman claim to the caliphate was not universally recognized by all Islamic polities. The Mughal approach to the Ottoman caliphate, shaped within the context of the Indian subcontinent, presents a distinct political and ideological stance. Unlike the Ottomans, whose legitimacy drew from the Abbasid caliphal tradition, the Mughals grounded their political authority in the legacy of the Timurid dynasty. Babur, the founder of the Mughal state, traced his ancestry directly to Timur and portrayed himself as the heir of a grand imperial tradition. This lineage functioned both as a genealogical reference and as a means of political legitimacy. Timur’s victory over the Ottomans at the Battle of Ankara in 1402 was frequently invoked in Mughal sources, not as a direct challenge but as an implicit claim of superiority. For the Mughals, this historical memory signified a quiet yet powerful ideological distance from Ottoman caliphal authority. The most explicit and ideologically assertive position against the caliphate appeared during the reign of Akbar. As a successful ruler and a transformative figure in religious thought, Akbar issued the "Infallibility Decree" in 1579, declaring himself the final religious authority. With this decree, Akbar effectively localized the concept of caliphate by concentrating religious authority within the figure of the ruler. His actions—such as leading Friday prayers and developing an independent pilgrimage policy—echoed caliphal functions without acknowledging Ottoman supremacy. This signaled a conscious and systematic departure from the Ottoman understanding of the caliphate. Though less pronounced in the reigns of Akbar’s successors Jahangir and Shah Jahan, this ideological separation persisted. While diplomatic correspondence with the Ottomans reflected courteous language, the Mughal emperors neither recognized nor shared the caliphal title. Coins, inscriptions, and royal titles offered no reference to Ottoman caliphal authority. This demonstrated that the Mughals did not feel the need to associate their religious legitimacy or political sovereignty with the Ottoman caliphate. While respected, the institution of the caliphate was not seen as a binding authority. Under Alamgir, a period marked by renewed religiosity and strong adherence to shar??a, the Mughal state still refrained from acknowledging the Ottoman caliphate. Despite his personal piety, Alamgir never granted religious-political legitimacy to the Ottoman caliph. Contemporary documents and diplomatic exchanges do not refer to the Ottoman sultan as the “leader of the ummah” or as caliph. This shows how the concept of the caliphate remained decentralized and subject to local reinterpretation. The Mughal attitude toward the caliphate was thus both a political strategy and a reflection of their internal religious and dynastic structures. Allegiance to the Ottoman caliphate was not considered necessary in the Indian context. Instead, Mughal rulers legitimized their authority through dynastic descent, religious reform, or charismatic rule. This reveals that the caliphate, far from being a single, centralized institution, acquired different meanings across the Islamic world. In conclusion, the Mughal response to the Ottoman caliphate was a matter of foreign policy, and also a manifestation of their own claims to sovereignty, religious thought, and localized legitimacy. In the early modern Islamic world, the caliphate emerged as a multi-centered, flexible institution shaped by diverse political interests.
From Babur to Alamgir Shah: The Mughals’ View on the Ottoman Caliphate
Keywords: History of Islam; İslam Tarihi