KKTC'de Kentleşme - Mor, Ahmet; Çifçi, M. Dursun (My University, 2007)
Kıbrıs, Akdeniz'in üçüncü büyük adaşıdır. Adanın kuzeyinde Türkiye, doğusunda Suriye, güneydoğusunda İsrail, Filistin ve Lübnan, güneyinde Mısır en yakın komşularıdır (Harita: 1). Adanın toplam yüzölçümü 9235 km2 dir. KKTC yüzölçümü ise 3242 km2 dir. Ülkenin nüfusu 1996 nüfus sayımına göre 205587 kişidir. Adada yerleşme M.Ö 1500 yıllarında başlamış ve adaya çeşitli devletler hâkim olmuştur. Ada Osmanlıların yönetimine 1572 yılında girmiştir. Osmanlıların adaya hâkim olmasıyla şehirler daha da gelişmiştir. Ada, 1878 de İngiliz yönetimine girmiştir, Adanın İngiliz yönetimine girmesiyle başlayan Türk — Rum kavgası günümüze kadar devam etmiştir. Lefkoşa, Gazimagusa ve Girne KKTC'nin önemli kentleridir. Bu kentler verimli tarım arazileri üzerinde kurulmuş ve tarım arazileri her geçen gün kentleşmeye maruz kalmaktadır. Lefkoşa hariç diğer kentlerin imar planları da yapılmamıştır. Bu çalışmada plansız kentleşmenin hızlı olduğu KKTC de önemli çevresel problemler ve kirlilikler tespit edilmiş ve kentleşmenin nedenleri araştırılmış, sonuçları üzerinde durulmuştur. Bu neden ve sonuçlara uygun olarak çözüm önerileri sunulmuştur.
Keywords: Konut politikası; kentleşme; KKTC; beşeri coğrafya; arazi kullanımı; kentsel planlama; çevre sorunları; kıbrıs; kentsel tarih