The Effect of Bitter Almond Oil on The Some Alterations in Liver Tissue of Experimental Diabetic Rats - Demir, Ersin; Ökkeş,; Yılmaz, Okkes; Yilmaz, (My University, 2015)
Deneysel Diyabetin Sıçan Karaciğer Dokusunda Oluşturduğu Bazı Değişiklikler Üzerine Acı Badem Yağının EtkisiBu çalışma, deneysel diyabet oluşturulan sıçanlarda acı badem yağının karaciğer dokusunda yağ asidi bileşimi, malondialdehit, indirgenmiş glutatyon, total protein, A, D, E ve K vitaminleri, kolesterol ve bazı sterol parametreleri üzerinde etkisinin araştırılması için tasarlandı. Sıçanlar kontrol (K), streptozotosin (STZ) ve streptozotosin+acı badem yağı (STZ+ABY) olmak üzere üç grubu ayrıldı. STZ gruplarına intraperitoneal enjeksiyonla streptozotosin (45 mg/kg) verilerek diyabet oluşturuldu. Acı badem yağı grubundaki sıçanlara haftada iki gün 1ml/kg dozunda intraperitoneal enjeksiyonla acı badem yağı ve ayrıca deney boyunca toz haline getirilmiş 2 gr acı badem çekirdeği, 500 ml içme suyuna eklenerek verildi. Bu uygulamalar 8 hafta boyunca sürdü. Kontrol grubuna göre, STZ grubunun karaciğer dokusunda MDA ve total protein düzeyinin anlamlı bir şekilde (p<0.001) arttığı, GSH düzeyinin anlamlı bir şekilde (p<0.001) azaldığı, palmitik, palmitoleik, araşidonik asit (p<0.01) düzeylerinin anlamlı bir şekilde azaldığı (p<0.001), stearik ve linoleik asit düzeylerinin anlamlı bir şekilde arttığı (p<0.001), oleik ve ?-linolenik ve dokosaheksaenoik asit düzeylerinde istatistiksel açıdan önemli değişikliklerin olmadığı, ?-tokoferol ve vitamin D2 düzeylerinin anlamlı bir şekilde azaldığı (p<0.001), vitamin K2, vitamin D3 (p<0.05), ?-tokoferol, retinol, vitamin K1, kolesterol, stigmasterol ve ?-sitosterol düzeylerinin anlamlı bir şekilde arttığı (p<0.001) tespit edildi. STZ grubu ile karşılaştırıldığında, STZ+ABY grubunun karaciğer dokusunda MDA, GSH ve total protein düzeylerinin anlamlı bir şekilde (p<0.001) azaldığı, palmitoleik, linoleik, araşidonik (p<0.05) ve ?-linolenik asit düzeylerinin anlamlı bir şekilde azaldığı (p<0.001), stearik, oleik ve dokosaheksaenoik asit düzeylerinin anlamlı bir şekilde arttığı (p<0.001), palmitik asit düzeyinde istatistiksel açıdan önemli değişikliklerin olmadığı, vitamin K2, ?-tokoferol, vitamin D2, ?-tokoferol, vitamin K1 (p<0.01), ?-sitosterol düzeylerinin anlamlı bir şekilde arttığı (p<0.001), vitamin D3düzeyinin anlamlı bir şekilde azaldığı (p<0.001), retinol, kolesterol ve stigmasterol düzeylerinde istatistiksel açıdan önemli değişikliklerin olmadığı belirlendi. Deneysel diyabetin sıçanların karaciğer dokusunda GSH, total protein, bazı yağ asidi bileşimi ile A, D, E ve K vitaminleri üzerinde oluşturduğu metabolik düzensizliklere karşı uygulanan acı badem yağının etkisinin sınırlı kaldığı belirlendi.
Keywords: Biyoloji; Beslenme ve Diyetetik; Kimya; Tıbbi; Veterinerlik