Dual-Faz Isıl İşlemi Uygulanmış Betonarme Çeliğinin Çekme Eğrisine Temperleme Isıl İşleminin Etkisi - Keleştemur, Oğuzhan; Yıldız, Servet (My University, 2009)
Bu çalışmasında, inşaat sektörünün temel yapı malzemesi olan ve yurdumuzda bol miktarda üretilen düşük karbonlu SAE1010 inşaat çeliğinden dual-faz çeliği üretilerek, elde edilen bu çeliğin kuvvetuzama eğrisi üzerine temperleme ısıl işleminin etkisi incelenmiştir. İnşaat çeliğine, (?+?) bölgesinde 20, 40 ve 60 dk süre ile ostenitleme yapıldıktan sonra buz+su karışımında su verilerek farklı martenzit hacim oranlarına sahip dual-faz çelikleri elde edilmiştir. Daha sonra bu dual-faz çelikleri 200, 300 ve 400 o C sıcaklıklarda 45 dk süre ile temperlenerek sakin havada soğutulmuştur. Elde edilen dual-faz çeliklerinin metalografik incelemeleri tamamlandıktan sonra, çekme deneyine tabi tutularak kuvvet-uzama eğrileri elde edilmiştir. Elde edilen bu eğriler yardımıyla numunelerin çekme dayanımı, akma dayanımı ve tokluk gibi mekanik özellikleri belirlenmiştir. Temperleme ısıl işlemi ile birlikte bu çeliklerin çekme ve akma dayanımı değerlerinin düştüğü, tokluk değerlerinin ise arttığı tespit edilmiştir.
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı
Keywords: İnşaat çeliği; Dual-faz çeliği; Temperleme; Kuvvet-uzama eğrileri; Beton