Genuvarum ve valgus tanılı çocuklarda deformite başlangıç açısı ve operasyon anındaki yaşın , deformite düzelme süresi ve postoperatif düzeltilmiş deformite açısına etkilerinin karşılaştırılması - Duz, Duhan (Fırat Üniveristesi, 2026)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, genu varum ve genu valgum tanılı çocuk hastalarda deformite başlangıç açısı ve operasyon anındaki yaşın; deformite düzelme süresi ile postoperatif elde edilen düzeltilmiş deformite açısı üzerindeki etkilerini karşılaştırmalı olarak değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif, tek merkezli çalışmada 2015–2025 yılları arasında genu varum veya genu valgum tanısı ile geçici hemiepifizyodez cerrahisi uygulanmış pediatrik hastalar değerlendirildi. Çalışmaya dahil edilen hastalarda deformite düzeltme amacıyla sekiz plak (8-plate) sistemi kullanıldı. Preoperatif ve postoperatif ayakta çekilmiş uzun aks alt ekstremite grafileri üzerinden mekanik aks açısı ve tibiofemoral açı ölçümleri yapıldı. Deformite düzelme süresi, cerrahi tarih ile deformitenin fizyolojik sınırlara ulaştığı tarih arasındaki süre olarak tanımlandı. Deformite başlangıç açısı ve operasyon anındaki yaş ile deformite düzelme süresi ve postoperatif düzeltilmiş açılar arasındaki ilişkiler istatistiksel olarak analiz edildi. Bulgular: Çalışmaya toplam 35 hasta ve 57 alt ekstremite dahil edildi. Deformite başlangıç açısının artması ile deformite düzelme süresinin uzadığı saptandı. Operasyon anındaki yaş arttıkça deformite düzelme hızının azaldığı ve postoperatif elde edilen düzeltilmiş mekanik aks ve tibiofemoral açıların fizyolojik sınırlara ulaşmasının zorlaştığı gözlendi. Daha küçük yaşta opere edilen ve daha düşük başlangıç açısına sahip hastalarda deformite düzelmesinin daha hızlı ve öngörülebilir olduğu belirlendi. Sonuç: Genu varum ve genu valgum deformitelerinde deformite başlangıç açısı ve operasyon anındaki yaş, deformite düzelme süresi ve postoperatif elde edilen düzeltilmiş açı üzerinde belirleyici faktörlerdir. Erken yaşta ve uygun açısal sınırlar içerisinde yapılan geçici hemiepifizyodez uygulamaları, daha hızlı ve fizyolojik bir deformite düzeltmesi sağlamaktadır. Bu bulgular, cerrahi tedavinin zamanlaması ve hasta seçimi açısından klinik karar verme sürecine önemli katkılar sunmaktadır.

Aim: The aim of this study was to comparatively evaluate the effects of initial deformity angle and age at the time of surgery on deformity correction time and postoperative corrected deformity angle in pediatric patients diagnosed with genu varum and genu valgum. Material and Method: This retrospective, single-center study included pediatric patients who underwent temporary hemiepiphysiodesis for the treatment of genu varum or genu valgum between 2015 and 2025. Angular deformity correction was performed using an eight-plate (8-plate) system in all patients. Preoperative and postoperative mechanical axis angle and tibiofemoral angle were measured on standing long-leg anteroposterior radiographs. Deformity correction time was defined as the interval between the date of surgery and the date when the deformity reached physiological limits radiographically. The relationships between initial deformity angle and age at surgery with deformity correction time and postoperative corrected angles were statistically analyzed. Results: A total of 35 patients and 57 lower extremities were included in the study. An increase in the initial deformity angle was associated with a longer deformity correction time. As the age at the time of surgery increased, the rate of deformity correction decreased, and achieving postoperative mechanical axis and tibiofemoral angles within physiological limits became more difficult. Patients operated on at a younger age and with smaller initial deformity angles demonstrated faster and more predictable deformity correction. Conclusion: Initial deformity angle and age at the time of surgery are significant determinants of deformity correction time and postoperative corrected alignment in pediatric patients with genu varum and genu valgum. Temporary hemiepiphysiodesis performed at an early age and within appropriate angular limits provides faster and more physiological deformity correction. These findings contribute valuable guidance for surgical timing and patient selection in the management of coronal plane knee deformities.
Comparison of the effects of deformity onset angle and age at operation on deformity correction time and postoperatively corrected deformity angle in children diagnosed with genuvarum and valgus
Keywords: Ortopedi ve Travmatoloji