ELAZIĞ VE MALATYA İLLERİ ÇEVRESİNDE YETİŞEN BAZI SALVİA L. (LAMİACEAE) TÜRLERİ ÜZERİNDE SAYISAL TAKSONOMİK BİR ARAŞTIRMA - EROĞLU, HACER (Fırat Üniveristesi, 2004)
Yüksek Lisans Tezi ELAZIĞ ve MALATYA İLLERİ ÇEVRESİNDE YETİŞEN BAZI SAL VIA L. (LAMIACEAE) TÜRLERİ ÜZERİNDE SAYISAL TAKSONOMİK BİR ARAŞTDIMA Hacer EROĞLU Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı 2004, Sayfa: 83 Bu araştırmada 2002 - 2004 yıllan arasında, Elazığ ve Malatya çevresinde doğal yayılış gösteren Salvia L. cinsine ait 14 takson toplanmış ve bunlar üzerinde morfolojik ve morfometrik karakterler çıkarılarak sayısal taksonomik yöntemler kullanılarak türler arası ve tür içi karşılaştırması yapılmıştır. İncelenen taksonlar, S. trichoclada Bentham, S. suffruticosa Montbret, S. euphratica Montbret var. euphratica, S. euphratica Montbret var. leiocafycina, S. multicaulis Vahi, S. syriaca L., S. palaestina Bentham, S. aethiopis L., S. cratophylla L., S. frigida Boiss, S. candidissima Vahi, subsp candidissima S. virgata Jacq, S. verticillata L. subsp. verticillata, S. russellii Bentham'dır. Bu taksonlara ait 53 populasyondan alınan örnekler üzerinde gövde, yaprak, çiçek vb. kısımlardan 56 morfolojik ve morfometrik karakter çıkarılmıştır. Tür içi ve türler arası ve populasyon içi ve populasyonlar arası sistematiksel ilişkileri belirlemek amacıyla kodlanmış karakterlere sayısal taksonomik yöntemlerden olan kümeleme analizi uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlar genel anlamda tür içi varyasyonun türler arası varyasyondan fazla olduğunu göstermiştir. Morfolojik gözlem ve sayısal taksonomik analizlerden elde edilen gruplamalar Türkiye Florası'nda belirtilen grup ayrımına genel anlamda uygunluk göstermekle beraber F - G grubunun betiminin yemden düzenlenmesi konusunda önemli ipuçları vermiştir. Anahtar Kelimeler: Salvia, Lamiaceae, Sayısal taksonomi Morfoloji, Morfometri, VI
A numerical taxonomic study on some species of Salvia L. (Lamiaceae) grown up around Elazığ and Malatya cities
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Biyoloji; Biology