Beş farklı lokasyonda yürütülen denemelerle Doğu Anadolu Bölgesi için en uygun arpa çeşit ve hatlarının (Hordeum vulgare L.) belirlenmesi üzerinde bir araştırma - Ayçiçek, Mehmet; Olgun, Murat (My University, 2002)
Bu araştırma, yedi arpa çeşit ve hattının verim yeteneklerinin belirlenmesi amacıyla 1999/2000 yetiştirme döneminde Muş, Erzincan, Pasinler, Bingöl ve Van lokasyonlarında yürütülmüştür. Denemede yer alan çeşitler ve hatlar arasında verim bakımından olan farklılıklar istatistik! olarak % 5 düzeyinde önemli olmuştur. Cumhuriyet çeşidi 245 kg/da tane verimi ile en yüksek verimli çeşit olmuştur.İkinci sırada yer alan YEA160.1/YEA605.5 hattı ise 236 kg/da tane verimi ile denemede yer alan diğer üç çeşitten daha verimli bulunmuştur. Denemede yer alan diğer iki hat ise tüm genotipler arasında en düşük verime sahip olmuşlardır.
Keywords: Varyans analizi; tohum verimi; hatlar; Hordeum vulgare; arpa; kültür çeşitleri; karşılaştırmalar; genotip; Doğu Akdeniz Bölgesi; verim korelasyonu