MOBİL REKLAM UYGULAMALARININ KULLANICILARIN SATIN ALMA DAVRANIŞINA ETKİSİ: ELAZIĞ İLİ ÖRNEĞİ - TULGAR, MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 2018)
Mobil iletişimin gelişimi, internetin hayatın her alanında kullanılmaya başlaması, tüketicilerin ihtiyaçlarına daha kolay ulaşmalarına neden olmuştur. Mobil cihazların internetle buluşmasıyla birlikte pazarlama alanında yeni ve kişisel bir alan ortaya çıkmıştır. İşletmeler tüketicilere kolaylıkla erişebilme imkanı sağlamıştır. Toplu ve kişisel haberleşmeyi sağlayan telekomünikasyon sektörü, bilinen pazarlama alanının dışına çıkarak Mobil pazarlama imkanına alt yapı sağlamıştır. Mobil pazarlama, işletmelerin hedef kitleleri ile mobil cihazlar üzerinden iletişime geçmek amacıyla gerçekleştirdikleri bir interaktif uygulama olarak tanımlanmaktadır. Firmalar mobil pazarlama uygulamalarını kullanarak hedef kitleye daha rahat ulaşma imkanı bulmaktadırlar. Doğrudan pazarlama imkanı sağlaması, maliyeti düşük olması, hızlı, ölçülebilir olması ve özelleştirilebilir olması nedeniyle kullanılmaktadır. Çalışmada mobil iletişim araçları kullanılarak yapılan pazarlama yöntemini kullanıcıların satın alma davranışlarını incelemesi üzerine yapılmıştır. Bu çalışmada, gelişen teknoloji ve işletmeler için önemli olan mobil pazarlama ve uygulamaları, mobil reklamcılık konseptleri olan mobil reklamcılık afiş reklamlarına karşı kullanıcı tutumları, demografik veriler ve akıllı telefon kullanımı açısından incelenmiştir. Bu amaçla Elazığ'daki akıllı telefon kullanıcıları, mobil uygulamalarını kullanırken, Banner reklamlarına yönelik tutumlarını ve tutumlarının alt boyutlarını belirlemek ve tutumlardaki farklılıkları göstermek için Elazığ'da akıllı telefon kullanıcıları üzerinde çalışmaktadır. Mobil uygulama içi gösterim (banner) reklamlarına yönelik tüketici tutumlardan oluşan 29 soruluk Likert ölçekli anket kullanılmıştır. Ölçeğin güvenirliği ve geçerliliği farklı 375 tüketici üzerinde yapılmıştır. Çalışmada SPSS 21 programından yararlanılarak sonuçlar bulunmuştur. Öğrenim düzeyi, Meslek, Mobil uygulama kullanma sıklığı değişkenleri mobil uygulama içi mobil gösterim (banner) reklamlara karşı tutumlarında farklılık göstermiştir. Gelir düzeyi değişkenine ise mobil gösterim (banner) reklamlara karşı tutumlarında farklılık görülmemiştir. Anahtar kelimeler; Mobil cihazlar, pazarlama, banner reklamlar, satınalma davranışı

The development of mobile communication and usage of internet enable the customers to reach their needs more easily.meeting of mobile Phone with the internet emerged a New and personel field because markets can be reached much more easily. Communication firms providing both personel and Collective internet create a New substructure Thanks to mobile marketting.mobile marketting is recognized as an Interactive Application that brings together target Group and firms with the help of mobile devices.firms reach customers with that Applications. These Applications are used,as they are fast,accessible and enable a direct marketting to the target Group. İn our study,We Examined the behaviour of customers While Shopping through mobile communication devices. In that study,with regard to smart Phone usage,We analysed mobile marketting and Applications that have developed with Technology,the attitude of customers towards Advertising concepts which are mobile Advertising posters and demographic datas. For this purpose,smart Phone Users in elazığ study on smart Phone users to reveal their attitude and subextend and differences towards Banner Advertising While using their mobile Applications. A survey consisting of 27 questions were asked to the customers upon their attitude towards Applications containing Banner Advertising.the scale 's valitidy and reliability was practised over 375 Users.SPSS 21 was used to optain the findings. Education level,professions,frequency of mobile Applications usage has affected their attitude towards Banner Advertising.on the other hand,income level variable had no diversity upon their attitudes. Keywords: Mobile devices, Marketing, Banner Ads, Buying Attitudes.
The effect of mobile advertising applications on users ' buying behavior: An example of Elazığ province
Keywords: Reklamcılık