FOKAL KARACİĞER LEZYONLARININ İKİ-BOYUTLU VE ÜÇ-BOYUTLU RENKLİ DOPPLER, POWER DOPPLER VE DYNAMIC FLOW GÖRÜNTÜLEME İLE DEĞERLENDİRİLMESİ - ARTAŞ, HAKAN (Fırat Üniveristesi, 2005)
Bu çalışmada fokal karaciğer lezyonları (FKL) iki-boyutlu(2B) ve üç-boyutlu(3B) renkli Doppler ultrasonografi (RDUS), power Doppler ultrasonografi(PDUS) ve Dynamic Flow görüntüleme (DFG) ile değerlendirildi.Ocak 2004-Ocak 2005 tarihleri arasında FKL olan 33'ü kadın, 29'i erkektoplam 62 (yaş ortalaması 58.2Â±14.1 yıl) olgu çalışmaya kabul edildi. Patolojikinceleme veya lezyonların radyolojik görüntülemede tipik görünümlerine göre 14'übenign (%22.6), 48'si malign (%77.4) tanı aldı. 14 benign lezyonun 12'sihemanjiyom, 1'i lipom, 1'i inflamatuar pseudotümördü. 48 malign lezyonun 33'ümetastaz (%68.7), 15'i HCC kitlesiydi (%31.3).B-mod, RDUS, PDUS ve DFG görüntülemeleri 2-5 MHz multifrekans genişbant konveks şekilli tranduser ile yapıldı. (Toshiba Applio SSA 770A/80 Tokyo,Japonya) Olgulara 2B ve 3B RDUS, PDUS ve DFG incelemeleri yapıldı.Vaskülarizasyon paternleri, Tip I avasküler, Tip II peritümöral, Tip III intratümöralvaskülarite olarak sınıflandırıldı.Bu görüntüleme teknikleri ile 62 olgunun 51'ine tüm Doppler incelemeleriyapılabildi. 51 olgunun 38'inde tüm Doppler incelemelerinde aynı tipvaskülarizasyon paterni izlendi (20 tanesi Tip II, 17 tanesi Tip III, 2 tanesi Tip I). 2Bve 3B Doppler incelemeleri arasında aynı Doppler modalitesi için 2B RDUS ile 3BRDUS (p=0.005), 2B PDUS ile 3B PDUS (p=0.003), 2B DFG ile 3B DFG(p=0.001)arasında istatiksel olarak anlamlı farklılık izlendi.3B Doppler görüntüleme, 2B Doppler görüntülemelere göre üstün bir şekildeintratümöral akımı saptadığı izlendi. Dynamic Flow görüntüleme, özellikle 3BDynamic Flow görüntüleme diğer 3B Doppler tekniklerine göre istatistiksel olarak1anlamlı farklılık göstermemekle birlikte görsel olarak ve intratümöral akımıgöstermede üstün bir metot olduğu saptandı.Anahtar kelimeler: Üç-Boyutlu Doppler, Fokal Karaciğer Lezyonları, PowerDoppler, Dynamic Flow2

ASSESMENT OF THE FOCAL LIVER LESIONS WITH TWO- DIMENSIONALAND THREE-DIMENSIONAL COLOR DOPPLER ULTRASONOGRAPHY,POWER DOPPLER ULTRASONOGRAPHY AND DYNAMIC FLOW IMAGINGIn this study, vascular pattern of focal liver lesions (FCL) were evaluated bytwo- dimensional (2D) and three-dimensional (3D) color Doppler ultrasonography(CDUS), power Doppler ultrasonography (PDUS) and Dynamic flow imaging (DFI).Between January 2004-January 2005, 33 female and 29 male patients (total62) patients between ages of 16-78 years (mean 58.2Â±14.1 years) were included in tothe study. 14 benign (22.6%) and 48 malignant (%77.6) lesions were diagnosed bypathologic examination or typical radiological findings. In benign lesions, 12 lesions(85.7%) were hemangiomas, 1 (7.15%) lipoma and 1 (7.15%) inflammatorypseudotumor. In malign lesions, 33 lesions (68.7%) were hepatocellular carcinomaand 15 (31.3%) metastases.B-mode, CDUS, PDUS and DFI examinations were performed by ToshibaSSA 770A/80 Aplio device (Tokyo-Japan) using 2-5 MHz multifrequency wide-bandconvex shaped transducer. All patients were examined with 2D and 3D CDUS,PDUS and DFI. The vascular pattern on Doppler sonography was classified intothree types: avascular (Type I), peripheral vascular (Type II), and intratumoralvascular (Type III).All kind of Doppler imaging study were made 51 of 62 patients. The samevascular pattern were found in 38 (74.5 %) of 51 lesions (n= 20 type II, n=17 typeIII, n=2 type I). Significant differences were found in between 2D CDUS and 3DPDUS (p=0.005), 2D PDUS and 3D PDUS (p=0.003), 2D DFI and 3D DFI(p=0,001).33D Doppler imaging is better than 2D Doppler techniques for detectingintratumoral flow. There was no significant difference in between 3D DFI and other3D Doppler modalities. But visually, 3D DFI more clearly depicted intratumoralvascularity than the other Doppler modalities.Key words: Three-Dimensional Doppler, Focal Liver Lesions, Power Doppler,Dynamic Flow.4
Assesment of the focal liver lesions with two- dimensional and three-dimensional color doppler ultrasonography, power doppler ultrasonography and dynamic flow imaging
Keywords: Radyoloji ve Nükleer Tıp