İKİNCİ YENİ ŞİİRİ'NDE ÖLÜM DÜŞÜNCESİ - HÜKÜM, MUHAMMED (Fırat Üniveristesi, 2012)
Bu çalışmada Türk şiirinde önemli bir dönem olarak kabul edebileceğimiz II. Yeni Şiiri içinde ?ölüm? kavramı odağa alınacaktır. II. Yeni Şiiri, Türk Şiiri içinde özgün bir yeri kapsar. Bu şiir hareketi içinde hayat ve ölüm düşüncesini besleyen dinamikleri ortaya çıkarmak çalışmamızın çıkış noktasını oluşturmuştur. Çalışmamızda önce kavramsal bir çerçeve içerisinde sanat, ölüm ve yaşam ilişkisi belirlenmiş; daha sonra II. Yeni içinde değerlendirilen şairlerin şiirlerinde ölümle ilgili tutumlar ortaya çıkarılmıştır. Modern şiirde ve buna bağlı olarak II. Yeni şiirinde şairin retorik manadaki ölümü ve şairin ideolojik tutumları arasındaki ilişki müstakil bir bölüm olarak incelenmiştir. Ölüm düşüncesinin ve şairin hayat karşısındaki duruşunun metin odaklı kapsamlı bir değerlendirilmesi çalışmamızın temel amacıdır.Anahtar Kelimeler: Ölüm, II. Yeni, sanatta kalıcılık, ölümsüzlük istenci, retorik.

This study focuses on ?II. Yeni Poetry? (Second New Poetry), which can be regarded as an important period in Turkish poetry. II. Yeni Poetry has a unique place in Turkish poetry. The main purpose of the study is to explore the dynamics which foster the concepts of life and death in II. Yeni Poetry. Initially, the study explains the relationship between art, life and death in a conceptual framework; later, attitudes of the poets in their poems concerning death are stated. The relationship between rhetoric death of the poet in modern poetry and accordingly in II. Yeni Poetry; and ideological attitudes of the poets are analyzed in detail in a distinct section. The concept of death and a conprehensive evaluation of world-views of the poets in textual basis are the main aims of the study.Key Words: Death, II. Yeni Poetry, durability in art, desire for immortality, rhetoric.
The idea of death in İkinci Yeni?s (The Second New) Poems
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı