Elazığ İli alabalık yetiştiriciliğinde üretim ve pazarlamanın sürdürülebilirliği - Gökhan, Emin Ertan (My University, 2010)
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin ortak sorunlarından biri, bölgelerin ekonomik gelişim düzeyinin ülke ortalamasının altında kalmasıdır. Tarımsal üretime dayanan bölge ekonomisinde sanayi ve hizmetler sektörü yeterince gelişmediğinden, tarımsal üretim artışıyla sağlanabilecek istihdam ve gelir fırsatları bu bölgeler için önem taşımaktadır. Elazığ ilinde 1999 yılında 70 ton olan alabalık üretim kapasitesi 2009 yılında 8360 tona ulaşmış ve 41 000 000 TL lık ekonomik değer yaratmıştır. Öncelikli pazar hedefi doğu ve güneydoğu illeri olan bu üretimden kaynaklanan katma değer bölge illeri içinde anlamlıdır. Bu çalışmada çok hızlı bir değişim ve gelişim gösteren Elazığ ili alabalık üretimindeki artışın sürdürülebilir olması koşullarının neler olduğu tesbit edilmeye çalışılmış, üretim artışıyla ortaya çıkabilecek sorunlar ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri değerlendirilmiştir
Keywords: Türkiye; sürdürülebilirlik; pazarlama; alabalık; Elazığ; balık üretimi; balıkçılık politikaları