OPTİK GÖRÜNTÜLEME SİSTEMLERİ İÇİN DEĞİŞKEN ODAKLI SİSTEM TASARIMI - GENÇ, EBRU (Fırat Üniveristesi, 2018)
Optik, elektro-optik ve optomekanik bileşenler kullanılarak izlenmek istenen hedeflerin görüntülenmesi için oluşturulan sistemler optik görüntüleme sistemleri olarak adlandırılmaktadır. Farklı menzillerde bulunan hedefi net bir şekilde görüntülemek için değişken odaklı (zum) optik görüntüleme sistemleri kullanılmaktadır. 'Zum sistemleri' olarak da bilinen bu sistemlerin görüntü alabilmesi için objektifte bulunan mercek gruplarının bazılarının doğrusal olarak hareket etmesi gerekir. Bu hareket elle ya da motor yardımı ile sağlanabilir. Hareketli mercek grupları içerdikleri ve hassas konum kontrolü gerektirdiği için bu sistemlerin optik ve mekanik tasarımı zordur. Bu çalışmada değişken odaklı görüntüleme sistemleri hakkında genel bilgiler verilerek, sistemi oluşturan en uygun mekanizma tipine karar verilerek sistemin tasarımı ve üretimi gerçekleştirilmiştir. Üretilen sistem tasarımsal olarak doğrulanmıştır ve konum kontrolü çalışmaları yapılmıştır. Konum kontrolü ile ilgili çalışmalar hem benzetim ortamında (MATLAB/Simulink), hem de gerçek sistem üzerinde yapılarak, sonuçlar değerlendirilmiştir. Anahtar Kelimeler: Değişken odaklı sistem, zum sistemleri, silindirik kam, kontrol

Optical imaging systems are used to visualize the targets to be monitored using optical, electro-optic and optomechanical components. Variable focus (zoom) optical imaging systems are used to clearly visualize the target at different distances. These systems, also known as 'zoom systems', require some of the lens groups in the lens to move linearly in order to be able to capture images. This can be done manually or with the help of a motor. The optical and mechanical design of these systems is difficult because they contain moving lens groups and require precise position control. In this study, general information about variable focus imaging systems was given and the system was designed and manufactured by deciding on the most appropriate mechanism to form the system. The produced system has been confirmed by design and position control studies have been carried out. The studies related to position control were made both in the simulation environment (MATLAB/Simulink), and on the real system and the results were evaluated. Keywords:Variable focus system, zoom systems, cylindrical cam, control
Variable focus system design for optical imaging systems
Keywords: Mekatronik Mühendisliği