AĞ VE FİZİKSEL TEMELLİ SİBER TEHDİTLER İLE GİZLENME YÖNTEMLERİNİN ADLİ BİLİŞİM ANALİZLERİYLE İNCELENMESİ - ÖZBEK, ANIL (Fırat Üniveristesi, 2024)
Günümüz teknolojisinin ilerlemesiyle birlikte telefon, bilgisayar, internet, akıllı sistemler, e-ticaret vb. sistemleri hayatımızda kullanıyoruz. Ancak bu sistemleri kullanırken siber güvenliğimizi de riske atıyoruz ve işte bu noktada kötü niyetli siber saldırganlar için açık kapı bırakılmaktadır. Bu tez çalışmasında siber saldırganların yaptığı siber silahları ve kendilerini gizleme yöntemleri araştırılarak bu saldırıların ortaya çıkardığı zararlar analiz edilecektir. Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte sadece bilgisayar kullanarak siber saldırılar yapılmıyor, artık siber saldırılar için özel olarak geliştirilmiş veya geliştirilebilir cihazlar üretilmektedir. Siber saldırganların saldırıları yaptıklarında ve yaptıktan sonrasında kendilerini gizlemek ve izleri örtmek için kullandığı programlar, teknolojiler ve yazılımlardan bahsederek testler gerçekleştirilerek test çıktıları paylaşılmıştır. Siber güvenlik için global çapta kullanılan popüler siber saldırı cihazından olan Flipper Zero, HackRF, Digispark' dan bahsederek ve gerekirse gerekli programlama araçlarını kullanıp programladıktan sonra siber saldırı aracı haline getirilmiştir ve deney ortamında test edilerek çıktıları paylaşılmıştır. Yapılan tez çalışmasının, siber güvenlik uzmanlarının ve araştırmacıların tehditleri engelleme ve saldırı yüzeyinin arttırılması konusunda katkıda bulunacağı, ağ ve fiziksel temelli siber tehditler ile gizlenme yöntemleri konusunda farkındalığı arttıracağı düşünülmektedir.

With the advancement of today's technology, we use systems such as phones, computers, internet, smart systems, e-commerce, etc. in our lives. However, while using these systems, we also put our cyber security at risk and at this point, an open door is left for malicious cyber attackers. In this thesis, the cyber weapons used by cyber attackers and their methods of hiding themselves will be investigated and the damages caused by these attacks will be analyzed. With the advancement of technology, cyber-attacks are not only carried out using computers, but now specially developed or developable devices are produced for cyber-attacks. By talking about the programs, technologies and software used by cyber attackers to hide themselves and cover the traces when and after they carry out attacks, tests were carried out and test outputs were shared. Flipper Zero, HackRF, Digispark, which is a popular cyber attack device used globally for cyber security, was turned into a cyber attack tool after using and programming the necessary programming tools if necessary, and the outputs were shared by testing in the experimental environment. It is thought that the thesis study will contribute to cyber security experts and researchers in preventing threats and increasing the attack surface, and will raise awareness about network and physical-based cyber threats and hiding methods.
Investing of network and physical based cyber threats and hiding methods with digital forensic analyses
Keywords: Yönetim Bilişim Sistemleri; Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol