Acute systemic toxicity in a patient after a single dose of diclofenac - Gurel, Alı; Duzencı, Deccane; Aygen, Bilge; Dogukan, Ayhan (My University, 2012)
Non sterid antienflamatuar ilaçlar (NSAİİ)’ın hemolitik anemi, karaciğer yetmezliği ve böbrek yetmezliğine neden olduğu uzun zamandır bilinmektedir. Bu yazımızda, lomber disk hernisi nedeniyle tek doz diklofenak enjeksiyonu yaptıran ve sonrasında genel sağlık durumu bozulan 50 yaşındaki bir kadın hastayı sunuyoruz. Hastanın laboratuar değerlendirmesi hemoliz, akut karaciğer ve böbrek yetmezliği ile uyumluydu. Yapılan tedavi sonrasında genel durumu ve laboratuar değerleri normale dönen olgu takibinin yirmibirinci gününde taburcu edildi. Klinisyenler NSAİİ’ların sistemik toksik etkileri olabileceğini akılda tutmalıdırlar. Çünkü tanı sonrası acil tedavi müdahaleleri hayat kurtarıcı olabilmektedir.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Toksikoloji; Farmakoloji ve Eczacılık