II. ABDüLHAMİD DöNEMİNDE DEVLET-HALK MüNASEBETLERi - Hurç, Ramazan (Fırat University, 1997)
Kanuni Sultan Süleyman devrinde kudretinin doruğuna ulaşan Osmanlı, XVI.asnn sonlannda gerilerneye başladı. 26 Ocak 1699'da yapılan Karlofça antlaşmasıyla beraber toprak kaybetti. Batı karşısında Osmanlı'nın kan kaybetmeye başladığı, yöneticiler tarafından idrak edildi. Batı silahlan ile ordunun donatımı sağlandı. Uile devriyle beraber Fransız taklidciliği başladı. Il. Mahmut devrinde 1827 yılında Paris'e ilk defa öğrenci gönderildi. Osmanlı kurumlarının yenilenmesi gerektigi düşüncesine vanlarak ıslahat hareketlerine başlanıldı. işe önce kıyafetle başlanıldı. Mansure ordusuna 1828'de fes giydirildL Bunun dışında sadece din adımlarının sarık giymesine müsade edildi. Bu yenilik hareketlerinin öncülüğünü yapan II. Mahmut numune olarak sakalım kesti.
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları