SULARDA 4-(1-METİL-1-ARİL SİKLOBÜTAN-3-İL)-2-AMİNOTİYAZOL KULLANILARAK SPEKTROFOTOMETRİK YÖNTEMLE NO2 TAYİNİ - POLAT, FATİH (Fırat Üniveristesi, 2003)
Bu çalışmada; 4-( 1 -Metil- 1 -mezitil siklobütan-3-il)-2-aminotiyazol kullanılarak diazolama metodu ile spektrofotometrik yöntemle NO2" tayini yapıldı. Metodun su örneklerinde uygulanması için optimal şartlar belirlendi. Bu amaçla yapılan çalışmada, asidik ortamda 4-(l- Metil- 1 -mezitil siklobütan-3-il)-2-aminotiyazol ile N-N-dimetii anilin reaksiyonu sonucu azo boyar maddesi sentezlendi [4-(l -Metil- 1 -mezitil siklobütan-3-il)-2-(p-N-N-dimetilazobenzen)- 1,3-tiyazol]. Elde edilen azo boyar madde, İR, 'H-NMR ve Elementel Analiz kullanarak karakterize edildi. Oluşturulan azo boyar maddenin maksimum absorbans yaptığı dalga boyu (Xmax) 482 nm olarak belirlendi. Standart N02" çözeltilerine, oda sıcaklığında aynı reaktifler ilave edilerek asidik ortamda reaksiyon oluşturuldu ve optimal şartlar belirlendi. Oluşan ürün suda çözünmediğinden kloroform fazına alındı ve absorbans değerleri belirlendi. Elde edilen optimal şartlarda N02' için, pH: 2, reaksiyon oluşma süresi; 15 dk., reaktiflerin miktarı; 1.5 mL ve yabancı iyon etkisini gidermek için %1 EDTA değerleri elde edildi. Su örneklerinde tayin edilen NO2", standart metod olarak tanımlanan Gres Metodu ile kıyaslandı. Anahtar Kelimeler: Nitrit, Spektrofotometri, Diazolama, Amino tiyazol
Spectrophotometric determination of nitrite in waters using 4-(1-methyl-1-aryl cyclobutane-3-YL)-2-aminothiazole
Keywords: Kimya; Chemistry