Bulanık İlçesinde Boşluk İçeriği Farklı Bims’lerle Enerji Verimli Yapı Tasarımı - Arı, İlknur; Balo, Figen (Muş Alparslan Üniversitesi, 2024)
Bu çalışmada, Muş iline yakın bir üretim merkezinde üretilen 19 cm eninde ancak farklı boy ve yükseklikte Bims tuğlaların enerji performansına etkileri araştırılmıştır. Muş ilinde yoğun olarak kullanılan 19 cm eninde Bims tuğlaların, üç farklı şekilde üretilen tipi, Muş ili Bulanık ilçesi iklim şartlarında tasarlanan bir binanın dış duvarlarında yapı malzemesi olarak kullanılmıştır. Tasarlanan binanın dış duvarları içten yalıtımlı ve dıştan yalıtımlı olmak üzere iki farklı şekilde oluşturulmuştur. Binanın dış duvarlarına yalıtım malzemesi olarak Bulanık ilçesinin iklim şartları için elverişli genleştirilmiş yalıtım malzemeleri (genleştirilmiş kauçuk, genleştirilmiş perlit, genleştirilmiş polistren, genleştirilmiş polipropilen) Muş ili için daha önce yapılan çalışmalarla literatüre geçmiş optimum yalıtım kalınlığı değerleri kullanılmıştır. IES-VE simülasyon programında bir mini market tasarlanmıştır. Oluşturulan senaryoların tüm parametreleri yazılıma girdi olarak eklenmiştir. IES-VE simülasyon programı ile yapılan analizler sonucu Bulanık ilçesinde tasarlanan binanın her alternatif senaryo için enerji tüketimi ve çevreye salınan emisyon değerleri belirlenerek en düşük karbon salınımı ve en düşük enerji tüketimi içeren alternatif tip belirlenmiştir.

In this study, the effects on the energy performance of pumice bricks with 19 cm width but different lengths and heights produced in a production center close to Muş province were investigated. Three different types of 19 cm wide pumice bricks, which are widely used in Muş province, were used as building material in the exterior walls of a building designed in the climatic conditions of Bulanık district of Muş province. The exterior walls of the designed building were formed in two different ways: internally insulated and externally insulated. Expanded insulation materials (expanded rubber, expanded perlite, expanded polystyrene, expanded polypropylene, expanded polystyrene, expanded polypropylene) suitable for the climatic conditions of Bulanık district were used as insulation materials for the exterior walls of the building. A mini market was designed in IES-VE simulation program. All parameters of the created scenarios were added as input to the software. As a result of the analyzes made with the IES-VE simulation program, the energy consumption and emission values of the building designed in Bulanık district were determined for each alternative scenario and the alternative type with the lowest carbon emission and the lowest energy consumption was determined. The results of the study are intended to provide guidance to those who are engaged in the construction business in the district.
Energy Efficient Building Design with Pumice with Different Void Content in Bulanik District
Keywords: Ecology; Sustainability and Energy; Ekoloji; Sürdürülebilirlik ve Enerji