BASIN KURAMLARI ÇERÇEVESİNDE MEDYA- SİYASET İLİŞKİSİNİN ETİK AÇIDAN İNCELENMESİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ - ÖZTÜRK, NİDA SÜMEYYA (Fırat Üniveristesi, 2015)
Etik tartışmaların sürekli yaşandığı çağımızda, metalaşan değerlerin gölgesinde toplumsal değerleri korumak gittikçe zorlaşmıştır. Toplumun kültürel benliğinin esaslarından olan etik ilkeler, sermaye güçlerinin temayülü altında bulunan medya tarafından yozlaştırılmakta, değerlerin ihlal edilmesi ise normalleştirilmektedir. Kamuoyunun üzerinde önemli tasarruf haklarına sahip olduğu siyaset alanı ve siyasi unsurlarda da etik sıkıntılara her daim rastlanmaktadır. Ancak son dönemlerde medyanın siyaset ile olan yakınlaşması ve bu yakınlaşmada etken olan faktörler, toplumun yanlış yönlendirilmesi ve manipüle edilmesi ile kalmamış, her iki alanda yapısal değişikliklere sebep olmuştur. Siyaset alanında; medya üzerinde devletin hukuki yapısından kaynaklanan yaptırım gücünü elde eden iktidarın, siyasal sistem yapısına göre medyayı hangi amaçlar doğrultusunda kullandığı ve medya üzerinden yaptırım gücünden kaynaklanan avantajları nasıl değerlendirdiği görülebilmektedir. Medya alanında ise, sermaye gruplarının güç olarak sektörde ortaya çıkmasıyla beraber siyasi unsurları çıkar ve fayda amaçlı kullanım şekline ve asıl amacından sapmasına şahit olunmaktadır. Bu çalışmada siyasal sistemlerin medya ile olan ilişkisi ortaya konmaya çalışılmış ve ülkemizdeki yansımasına değinilmiştir. Ayrıca basın kuramlarının ana dayanağı olan siyasi sistemler ile medya arasındaki ilişki ortaya konmaya çalışılmıştır. Bununla beraber medya etiği ilkeleri üzerinden medya ve siyaset ilişkisi değerlendirilmiş ve oluşturulan hipotezlerle pratikteki uygulamaları "Gezi Parkı Eylemi" ve "17 Aralık Operasyonu" ile ilgili haberler üzerinden açıklanmaya çalışılmıştır. Anahtar Kelimeler: Medya, Etik, Siyaset, Medya Sistemleri

In our day, when discussions over ethical matters are constantly made, it became more difficult to protect social values in the shade of commoditized values. Ethical principles that are the fundamentals of social personality are corrupted by media and the violation of values are normalised. Ethical problems are always observed in the area of politics and political components, about which public have the right to speak. However, recent intimacy between politics and media have misled and manipulated the society, which has caused structural changes in both areas. In political area, it can be seen that the government with the sanction power on media due to legal framework have used that power for certain purposes. In the field of media, capital groups have emerged as a power, and it has been witnessed that political components are used by these groups for the purpose of generating profit and advantage. In this study, relationship between political systems and media, which is the mainstay of press theories, is revealed and their instances in Turkey are mentioned. Moreover, the relationship between media and politics is analysed in terms of media ethics, and hypotheses which are made and their practical implications are explained on the basis of the news about Gezi Park Protests and Dec. 17 Bribery Investigations. Keywords: Media, Ethics, Politics, Media Systems
Analysis of media-politic relation from ethical perspective in framework of press theories- Case of Turkey
Keywords: İletişim Bilimleri; Siyasal Bilimler