Erkek köpeklerde intratestiküler gliserol ve etanol uygulmalarının kısırlaştırma üzerine etkilerinin karşılaştırılması - Günay, C.; Sağlıyan, A.; Yaman, İ.; Sönmez, M.; Türk, G. (My University, 2004)
Bu çalışmada erişkin erkek köpeklerde gliserol ve etanol'ün İntratestiküler enjeksiyonlarının kısırlaştırma üzerindeki elkisi araştırıldı. Çalışmada 12 adet erişkin erkek köpek kullanıldı. Hayvanlar gliserol ve etanol olmak üzere 2 eşit gruba ayrıldı. Uygulama grubundaki hayvanlara intratesliküler olarak bir kez 1 ml gliserol (% 70) ve etanol (% 95) enjekte edildi. Tüm hayvanlar 2 ay süreyle gözelim altında tutuldu. Hayvanlardan l hafta aralıklarla kan ve sperma örnekleri alındı ve serum testosteron düzeyi ile spermatozoon yoğunluğu ve motilitesi incelendi. Gliserol grubundaki tüm köpeklerde etanol grubunda ise 2 köpekte İntratestiküler uygulamadan 5 gün sonra teslislerde orşitise bağlı fıstülizasyon ve skrotumda açık yaralar gözlen-di. Bu yaralar kendiliğinden tamamen kapandı ve ikinci ayın sonunda teslislerin atrofiye olduğu görüldü. Spermatozoon yoğunluğu ve motilitesi ile serum testosteron düzeyinin her iki grupta da enjeksiyondan 2 hafta sonra yapılan incelemelerinde önemli (p < 0.01) derecede bir azalma gösterdiği tespit edildi. İkinci ayın sonunda yapılan histopatolojik incelemelerde ise her iki grubun tubulus seminiferus kontortuslarında dejenerasyon ve nekroz ile yoğun bir bağ doku üremesi gözlendi. Sonuç olarak gliserol ve etanol'ün erkek köpeklerde İntratestiküler enjeksiyonlarının kısırlaştırma üzerinde etkili olduğu kanısına varıldı.
Keywords: Spermatozoa; köpek; ilaç tedavisi; etanol; testis; teknikler; kısırlaştırma; testosteron; gliserol; atropi