İdiyopatik granülomatöz lobüler mastit (Olgu sunumu) - Dağlı, A. Ferda; Küçük, Sırın; Cihangioğlu, Gülçin; Özercan, M. Reşat; Aydın, Ayşe Murat (My University, 2011)
İdiyopatik granülomatöz lobüler mastit, klinik ve radyolojik olarak meme kanserini taklit eden, etyolojisi tam olarak bilinmeyen, ender kronik inflamatuar bir meme lezyonudur. Daha çok genç kadınlarda, tek taraflı kitle oluşturur. Kesin tanı histopatolojik inceleme ile diğer granülomatöz mastit yapan nedenlerin dışlanmasından sonra konur. Olgu: 39 yaşında, memede ağrılı kitle ve kirli sarı renkli meme başı akıntısı ile kliniğe başvuran kadın hasta. Fizik muayenede sol meme alt dış kadranda 4x5 cm boyutunda lobüle kontürlü kitle saptandı. Bilateral mamografide sol meme alt orta kadranda 3x3 cm boyutta, düzensiz kontürlü opasite, meme ultrasonunda sol meme alt orta kadranda lobüle kontürlü yaklaşık 35x25 mm boyutunda çevresinde ekojenik alanlar bulunan heterojen hipoekoik kitle rapor edildi. Radyolojik incelemelerin meme karsinomunu desteklemesi üzerine yapılan İİAB'si akut inflamatuvar reaksiyon olarak değerlendirildi. Takiben yapılan biyopsi örneğinin histopatolojik incelenmesi sonucu granülomatöz lobüler mastit tanısı verildi. Operasyon sonrası tedavi verilmeden taburcu edilen olgu, 6 ay sonra tekrar aynı memede ağrı şikayetiyle başvurdu. Fizik muayenede sol meme alt dış kadranda 3x3 cm ve dış orta kadranda 2x1 cm boyutunda sert, mobil kitle saptandı. Eksize edilen kitlelere de granülomatöz lobüler mastit tanısı koyuldu. Sonuç olarak, idiyopatik granülomatöz lobüler mastit klinik ve radyolojik olarak meme karsinomunu taklit eden ender bir meme lezyonudur. Özellikle hastalığın ileri dönemlerinde fistülasyon, meme derisi-meme başı retraksiyonu ve aksiller lenfadenopatinin ortaya çıkabileceği göz önünde bulundurulmalı ve ayırıcı tanıda idiyopatik granülomatöz lobüler mastit düşünülmelidir.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Onkoloji