Changes of the Oxidant/Antioxidant Equilibrium in Liver, Brain and Kidney Tissues of Pregnant Rats Exposed to Aroclor1254 (2mg/kg/day) During Pregnancy - Dogan, Ayse; Erişir, Mine (My University, 2015)
Gebelik Süresince Aroclor 1254 (2 mg/kg/gün)'e Maruz Kalan Gebe Ratların Böbrek Beyin ve Karaciğer Dokularında Oksidant/Antioksidant Dengedeki DeğişimlerBu çalışma, Aroclor 1254'e maruz kalan gebe ratların beyin, böbrek ve karaciğer dokularında hem oksidant hem de antioksidant parametreleri araştırmak amacıyla yapılmıştır. Çalışmada ratlar iki gruba ayrılmıştır ve herbir grupta 10 rat bulunmaktadır. Birinci grup, gebe kontrol grubu ve ikinci grup, gebe Aroclor 1254 (2 mg/kg/gün, Aroclor 1254'ün bu dozu 20 gün boyunca subkutan olarak uygulandı). Her grupta yer alan geberatlar 4 hafta boyunca yavrularıyla birlikte muhafaza edilmiştir. Dört haftanın sonunda, ratlar eter anestezi yöntemi yöntemi ile uyutulmuş ve karaciğer, beyin ve böbrek dokuları çıkarılmıştır. Bu dokularda lipit peroksidasyon parametresi malondialdehid (MDA), glutatyon (GSH) seviyeleri ile glutatyon peroksidaz (GSH-Px), katalaz (CAT), süperoksit dismutaz (SOD), glutatyon redüktaz (GR), glutatyon S transferaz (GST) aktiviteleri ölçülmüştür. Çalışma sonucunda karaciğer, böbrek ve beyin dokularında analizi yapılan parametreler açısından iki grup arasında istatistiksel açıdan bir anlamlı bir fark tespit edilememiştir. Yapılan çalışma ile gebelik süresinceuygulananAroclor 1254'ün (2 mg/kg) bir kısmının plasenta yoluyla yavruya geçmesi nedeniyle gebe ratın vücudunda kalan Aroclor 1254'ün miktarının gebe ratda oksidatif hasar oluştarabilecek kadar etkili olmadığı sonucuna varılmıştır. Özellikle yüksek dozda Aroclor 1254'ün gebe ratlara uygulandığı ileri bir çalışma ile; gebe ratlarda oluşabilecek oksidatif hasarın tespitinin yapılabileceği düşünülmektedir
Keywords: Biyoloji; Toksikoloji; Veterinerlik