"EKSENEL YÜKE MARUZ VE İÇİNDE YÜKE DİK ÇATLAK BULUNAN İZOTROPİK BİR LEVHADA GERİLME ANALİZİNİN İNCELENMESİ" - İŞCAN, BAHATTİN (Fırat Üniveristesi, 2001)
Yüksek Lisans Tezi EKSENEL YÜKE MARUZ VE İÇİNDE YÜKE DİK ÇATLAK BULUNAN İZOTROPİK BİR LEVHADA GERİLME ANALİZİNİN İNCELENMESİ Bahattin İŞCAN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Mühendisliği Anabilim Dalı 2001, Sayfa : 95 Bu çalışmada, eksenel yüke maruz ve içinde yüke dik çatlak bulunan izotropik bir levhada gerilme analizi yapılmıştır Çalışmada sonlu elemanlar metodu kullanılarak sayısal çözüm yapılmıştır. Çözümde SAP2000 programı kullanılmıştır. Bu çalışma sekiz bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm giriş, ikinci bölüm literatür taraması, üçüncü bölümde kırılma mekaniği, dördüncü bölümde sonlu elemanlar metodu hakkındaki genel bilgiler sunulmuş, beşinci bölümde problem tanımlanmış, altıncı bölümde de sayısal uygulamanın SAP2000 programındaki gerilme dağılımları incelenmiştir. Yedinci bölümde sonuçlar yazılmış, sekizinci bölümde sonuçlar değerlendirilip, öneriler yapılmıştır.IV Çalışmada gerilme dağılımlarının hassasiyeti açısından levhanın boyutları küçük alınmıştır. Bu küçük levha sonlu küçük parçalara bölünüp uygulanan yük iki ayrı şiddette, tekil ve düzgün yayılı olarak uygulanmıştır. Uygulanan yükün dışında levhanın malzemesi ve çatlak genişliği de değişken olarak alınmıştır. Levhanın malzemesi Çelik ve pik alınırken diğer parametreler değiştirilerek program çalıştırılmıştır. Bu analizler sonucunda program levhadaki gerilme dağılımlarını diyagram halinde vermektedir. Diyagramlardan çatlağın uç kısımlarında büyük gerilme yığılmaları olduğu görülmüştür. Anahtar Kelimeler: Sonlu elemanlar metodu, izotrop malzeme, çatlak analizi, gerilme analizi.
"Stress analysis of izotropic plate which has a crack in its middle and is under rectangular tensile load to crack"
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Makine Mühendisliği; Mechanical Engineering