Paratüberkülozisli Bir Koyunda Serum Biyokimyası ve Patolojik Bulgular - Kızıl, Ömer; Çerıbası, Songül (My University, 2010)
Hastalığın materyalini iştahsızlık, yatalaklık ve zayıflama şikayetleri olan 2 yaşındaki İvesi ırkı bir koyun oluşturdu. Klinik muayenede vücut ısısı normal olmasına karşın, solunum ve kalp frekansında artış belirlendi. Gaita muayenesinde herhangi bir paraziter etken görülmedi. Serumda total protein, albumin, kalsiyum ve magnezyum düzeyleri düşük olarak tespit edildi. Hastalığın kesin tanısı için nekropsi yapıldı ve laboratuvar incelemeleri sonucunda hastalık paratuberkülozis olarak belirlendi. Sonuç olarak, klinik ve patolojik muayeneler yanında serumda biyokimyasal incelemelerin de koyunlarda paratuberkülozisin klinik teşhisinde yardımcı olabileceği kanısına varıldı.
Keywords: Kan kimyası; hayvan patolojisi; olgu sunumları; klinik görünüm; koyun; teşhis; paratüberküloz; Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis; otopsi