Farklı Test Parametreleri için Agrega Tipinin Los Angeles Aşınma Kaybı Üzerine Etkisi - Tugrul, Esra; Alyamaç, Kürşat Esat (My University, 2020)
Betonda hacim olarak en fazla agrega bulunduğundan, agreganın özellikleri beton kalitesini ve dayanımını doğrudanetkilemektedir. Bu çalışmada Elazığ ili çevresinde kolay ve düşük maliyetle elde edilebilen, farklı tip agregalar test edilmiştir.Agregaların aşınma özelliği Los Angeles aşınma testi kullanılarak belirlenmiştir. Bu testin en önemli parametreleri devir sayısı,bilye sayısı ve toplam bilye ağırlığıdır. Bu çalışmanın amacı, bu test parametreleri ile agregaların aşınma kaybı üzerindekietkisinin belirlenmesidir. Bu amaçla 3 farklı agrega tipi için toplam bilye ağırlıkları aynı olmak üzere 12, 48 ve 96 adet bilyeve 500, 1000, 1500 ve 2000 devir/dakika farklı devir sayıları kullanılarak, Los Angeles aşınma deneyleri gerçekleştirilmiştir.Deneyler sonucunda; bilye sayısı ve devir sayısı arttıkça agrega aşınma kaybının arttığı ancak toplam bilye ağırlığı sabit kalıp,bilye sayısı artırıldığında agregaların aşınma kayıplarının azaldığı gözlenmiştir. Deneyler tamamlandıktan sonra aşınma testiparametreleri ve agregaların fiziksel özellikleri Tepki Yüzey Metodu kullanılarak istatistik olarak analiz edilmiştir. Analizsonucunda, Los Angeles aşınma kaybı değeri ile bilye sayısı, devir sayısı, agreganın yoğunluğu ve su emme oranı arasındaönemli bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Bu ilişkiyi ifade eden bir yöntem geliştirilmiştir. Geliştirilen bu yöntem ile farklı testparametreleri için aşınma değerlerinin; yaklaşık, pratik ve hızlı bir şekilde tahmin edilebileceği sonucuna varılmıştır.
Keywords: Maden İşletme ve Cevher Hazırlama; Malzeme Bilimleri; Özellik ve Test