Nİ-Tİ ANLAŞIMI BİR BİYOMALZEMENİN ÜRETİMİ VE İN-VİVO ŞARTLARDA BİYOUYUMUNUN ARAŞTIRILMASI - GÜR, ALİ KAYA (Fırat Üniveristesi, 2004)
Son yıllarda biyomalzemeler yaygın olarak biyomedikal uygulamalarda kullanılmaktadır. Özellikle, Ni-Ti alaşımları günümüzde en çok çalışılan biyouyumlu malzemelerdendir. Bu çalışmada, biyomedikal uygulamalarda yaygın olarak kullanılan Ni ve Ti malzemelerden bir kompozit üretilmiştir. Kompozit, % 49 Ni ve % 51 Ti olacak şekilde uygun bir karıştırıcıda karıştırılarak kalıp içinde soğuk biçimde 200 MPa basınç altında preslenip sinterlenmiştir. Ayrıca tutuşturma yöntemiyle malzemeye gözeneklilik kazandırılmış ve numuneye son şekli verilmiştir. Cerrahi operasyon için numuneler daha sonra Veteriner Fakültesi' ne gönderilmiştir. Numunelerin periyodik kan testleri alınarak in-vivo ortamda göstermiş oldukları biyouyum değerlendirilmiştir. Anahtar Kelimeler: Ni-Ti, NiTinol, Biyomalzemeler, Gözeneklilik, Biyouyumlıilük.

Recently, biomaterials are commonly used in biomedical applications. Particularly studied on Ni-Ti alloys today are biocompatibility materials. In this study, a new composite which commonly used in biomedical applications nickel and titanium were produced. The consist of Ni and Ti were mixed in a suitable mixer to be 49 % and 51 %, respectively in a cold mold under 200 MPa pressure and sintered. Then samples were ignited with using ignition process in order to acquire suitable porous. Samples were sent to Veterinary Surgeon Faculty for surgical operations. Blood tests of samples were periodically examined and evaluated performance of samples in-vivo biocompatibility. Keywords: Ni-Ti, NiTinol, Biomaterials, Porous, Biocompatibility.
The producing of NiTi alloys and investigation of in-Vivo biocompatibility
Keywords: Metalurji Mühendisliği; Metallurgical Engineering