CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK GRAFİK SANATI TARİHİ VE HALİS BİÇER'İN ÇALIŞMALARI - ÇIPLAKKILIÇ, NİHAN (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu tez çalışması üç bölümden meydana gelmektedir. Birinci bölümde grafik tasarım sanatı ile ilgili genel tanım ve kavramlar açıklanmış olup, grafik tasarım sanatı tarihi sürecindeki gelişmeler ile grafik tasarım sanatı eğitiminin gelişimi incelenmiştir. İkinci bölümde Dünya'daki grafik sanatının, Cumhuriyet öncesi ve Cumhuriyet sonrası türk grafik sanatının ve eğitiminin gelişimi anlatılarak, Cumhuriyet Dönemi Türk grafik sanatının geçmiş ve geleceğiyle ilgili yaşanan sanatsal gelişmeler, değişimler ele alınmıştır.Ayrıca günümüz grafik sanatçılarından Şükrü Ertürk, Hasip Pektaş, Zafer Lehimler ve Beşir Güvener'den bahsedilmiştir.Üçüncü bölümde ise Prof. Halis Biçer'in hayatı ve sanatı hakkında edinilen bilgiler dahilinde, grafik tasarım sanatı hakkındaki görüşü, düşünceleri, grafik sanatına verdiği değer ve önem anlatılmıştır.Prof. Halis Biçer'in Türk grafik tasarım sanatını etkileyen süreçler konuşularak, eserleri incelenmiştir. Elde olan kaynaklar düzenlenerek yaşamı boyunca Türk grafik sanatına samimi yaklaşımı ve etkili bir görsel iletişim tasarımcısı olan sanatçının tanıtılması amaçlanmıştır.Prof. Halis Biçer'in grafik tasarım sanatı çalışmalarından seçimler yapılmış ve değerlendirilmiştir. Sanatçının görsellik adına kendine has tasarımlarıyla, grafik sanatına kattığı değerler, yenilikler ve özgün düşünceleriyle sanatsal ifade biçimlerini mükemmel bir şekilde kullanmış, grafik tasarım konusunda iyi bir öncü olduğu anlatılmaya çalışılmıştır. Anahtar Kelimeler: Türk Grafik Sanatı, Tasarım, Grafik Tasarımı, Sanat Eğitimi, Halis Biçer

This thesis has three chapters. In the first chapter, the definitions and concepts about graphics design art are explained, also the improvement of history and education about graphics design art are studied. In the second part, while it is told the development of the graphic arts in the world, the development of Turkish graphic art and education before and after the Republic, the development and change about the past and the future of Turkish graphic art in the Republican period are discussed. Also, it is mentioned today's graphic artists, Şükrü Ertürk, Hasip Pektaş, Zafer Lehimler and Beşir Güvener.In the third chapter, with obtained information about Prof. Halis Biçer's life and art, it has been told his views and ideas about graphics art , the value and importance given to graphics art. Halis Biçer's works that affect the Turkish graphics design art were discussed and his works are examined. It is aimed to introduce the artist who has an intimate approach to Turkish graphic art and an effective visual communication designer throughout his life by arranging the available resources. The selections were made and evaluated from Halis Biçer's graphic design art works. It has been tried to explain that the artist used his artistic designs with his unique designs in the name of visuality, values added to graphic art, innovations and original thoughts and he is a good pioneer in graphic design. Key Words: Turkish graphichs art, Design, Graphichs Design, Art Education, Halis Biçer
The history of Turkish graphic art in the republic period and Halis Biçer's works
Keywords: Güzel Sanatlar; Sanat Tarihi