FeMnSi ve FeMnSiCr Şekil Hafızalı Alaşımı Üzerinde Doğal Yaşlanmanın Etkisi - Balo, Şahide Nevin (Fırat University, 2021)
Bu çalışmada (ağırlıkça %) Fe-30Mn-6Si ve Fe-30Mn-6Si-5Cr şekil hafızalı alaşımı kullanıldı. Yaşlanmamış ve oda sıcaklığında doğal yaşlanmış şekil hafızalı alaşım numunelerinin diferansiyel tarama kalorimetre (DSC) ve X-ışını difraksiyon (XRD) ölçümleri yapıldı. DSC ölçümleri ile şekil hafıza etkisi belirlendi ve aktivasyon enerjileri hesaplandı. XRD ölçümleri ile FeMnSi veFeMnSiCr alaşım numunelerinin yaşlanma ile meydana gelen yapısal değişimleri incelendi. Ayrıca, Cr elementinin yaşlanma üzerindeki etkisi belirlendi.