“Yükseköğretim Kurumlarında İyi Eğitim için 7 prensip; Fakülte Envanteri” İsimli Ölçeğin Türkçeye Çevrilmesi ve Ortaokul Fen Eğitimine Uyarlanması - Uğraş, Mustafa; Çil, Erol (Fırat University, 2014)
Bu araştırmanın amacı, Arthur Chickering ve Zelda Gamson (1989) tarafından geliştirilen "Yükseköğretim kurumlarında iyi eğitim için 7 prensip; Fakülte Envanteri” isimli ölçeği Türkçeye çevirmek, ortaokul Fen Eğitimine uyarlamak ve uyarlanan ölçeğin geçerlik ve güvenilirliğini incelemektir. Orijinal yazım dili İngilizce olan ve toplam 70 maddeden oluşan ölçek, Türkçe' ye çevrildikten sonra uzmanların görüşleri doğrultusunda 4 maddesi çıkarılarak madde sayısı 66' ya düşürülmüştür. Ölçeğin son hali; Bingöl, Bitlis, Diyarbakır ve Malatya' da bulunan okullarda görev yapan 640 fen ve teknoloji öğretmenine uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS ve LISREL paket programları kullanılarak analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda ölçeğin cronbach-alpha güvenirlik katsayısı ,88 olarak bulunmuştur. Doğrulayıcı faktör analizi sonucunda, ölçeğin orijinal formla uyumlu olduğu tespit edilmiştir.

The purpose of this study is to translate to Turkish, adapt to Middle School Science Education and to investigate the validity and reliability of the survey entitled “Seven Principles for Good Practice in Undergraduate Education; Faculty Inventory”. Original spelling language of survey is English and it have 70 items. 4 items of survey was deleted according the comments of expert after it was translated to Turkish. The last version of survey was implemented to 640 Science and Technology teachers who have served in middle schools in Bingol, Bitlis, Diyarbakir and Malatya. Obtained data were analysed by using SPSS and LISREL packed programmes. From the results of analysis, the cronbach-alpha reliability constant of survey was calculated as 0.88. From the results of confirmatory factor analysis, it has been detected that the survey conform with original form.
Translation to Turkish and Adaptation to Middle School Science Education of the Survey Entitled “Seven Principles for Good Practice in Undergraduate Education; Faculty Inventory”