Kömür tanelerinin sabit ve akışkan yatakta uçucu madde yanma sürelerinin karşılaştırılması - Duranay, Neslihan; Pehlivan, Dursun (My University, 2000)
Kömürün yanmasında genel olarak üç olay gözlenir. Uçucu maddelerin ayrılması ve yanması için gerekli olan sıcaklığa ısınma, uçucu maddelerin ayrılması, yanması ve geriye kalan kömürkarbonunun (char)yanması.Bu çalışmada Zonguldak Taşkömürü, Şırnak Cizre Asfaltiti ve Tunçbilek Linyitlerinin 1,70-13 mm büyüklük aralığındaki sekiz farklı büyüklükteki taneciklerin 700°C' ye kadar ön ısıtılmış ve hava ile akışkanlaştırılan akışkan yataktaki uçucu madde yanma süreleri ile aynı sıcaklığa kadar ön ısıtılmış sabit yataktaki uçucu madde yanma süreleri belirlenmiştir. Zonguldak Taşkömürünün uçucu madde yanma süresinin diğer kömürlerden daha uzun olduğu ve sabit yataktaki uçucu madde süresinin akışkan yatağa göre daha kısa olduğu bulunmuştur. Kullanılan kömürlerin hepsi için uçucu madde yanma zamanları ile tane büyüklüğü arasında $t_v = cDp^n$ şeklinde üstel bir ilişki kurulabilmekle beraber, uçucu madde yanma mekanizması, sabit yataktan elde edilen hız verileri ve yanma süreleri ile birlikte değerlendirilerek ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Keywords: Enerji ve Yakıtlar; Çevre Bilimleri