NÜKLEER SANTRAL VE ÇEVRESİNDE OTOMATİK OLARAK ÇALIŞAN RADYASYON KONTROL SİSTEMİ - GENCER, ÇETİN (Fırat Üniveristesi, 1999)
Bu çalışmada, nükleer güç santralları çevresinde, belirli bir merkezden radyasyon dozunu kontrol altına alabilecek bir sistem tasarlanmıştır. Santral çevresindeki radyasyon, radyasyon dedektörleri tarafından ölçülür. Radyasyon dedektörleri, ortamdaki radyasyonun miktarım, elektriksel analog sinyallere dönüştürerek ölçme yapar. Bu analog çıkış değerleri, tasarlanan devrede direnç kullanılarak yapılmıştır. Ortamdaki radyasyon dozu belirli bir seviyenin üstüne çıktığında, otomatik olarak tasarlanan cihazın alarm devresi çalışır. Böylece ortamdaki radyasyon dozu tayin edilebilir. Tasarlanan devrede dedektör sayısı ve doz seviyesi istenilen değere ayarlanabilir. Sonuç olarak, nükleer güç santralleri çevresinde, belirli bir merkezden radyasyon dozunu kontrol altına alabilecek bir sistem tasarlanmıştır.Anahtar Kelimeler : Nükleer güç santralleri, Radyasyon, Dedektör.

In this work, a system was set up for controlling radiation which is around the nuclear power plants from a spesific center. The radiation capacity which is around of nuclear power plants, estimates by radiation detectors. The radiation detectors changes the radiation amount to the electrical analogue signals makes It's measurement. In the system these exit volues were formed using resistance. The alarm circuit works automatically in the system when the radiation dose increased in the site. Thus radiation dose can be estimated in the site. In the system, the number of detectors and dose level can be adjusted. As a conclusion, with this system, radiation dose which is around the nuclear power plants can be controlled and adjusted.Key Words : Nuclear power plants, Radiation, Detector.
Automatically working radiation control system around the nuclear power plants
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği; Electrical and Electronics Engineering; Eğitim ve Öğretim; Education and Training