MALZEME VE GEOMETRİK BAKIMDAN LİNEER OLMAYAN ÇOK KATLI UZAY ÇERÇEVELERİNİN OPTİMUM BOYUTLANDIRILMASI - YÜKSEL, ESEN (Fırat Üniveristesi, 2004)
Yapısal optimizasyon konusunda yapılan çalışmalar genellikle yapıların lineer elastik bölgedeki davranışlarını göz önüne almakta ve lineer olmayan bölgedeki yük taşıma kapasiteleri ihmal etmektedir. Çelik ve alüminyum gibi hafif yapı malzemeleri ile teşkil edilen uzay çerçevelerde büyük deplasmanların ve malzeme nonlineerliğinin göz önüne alınması büyük bir mühendislik problemidir. Bu amaçla geometrik ve malzeme olarak lineer olmayan davranışlar birlikte dikkate alınarak uzay çerçevelerin statik ve dinamik etkiler altında optimizasyonu gibi kompleks problemlerin çözümleri elde edilmelidir. Bu tezde sismik yüklere maruz, uzay çerçevelerin malzeme ve geometrik olarak iineer olmayan davranışları birlikte göz önüne alınarak optimizasyonu yapılmıştır. Optimizasyon işleminde burkulma, gerilme ve plastik şekil değiştirme gibi sınırlayıcılar dikkate alınmıştır. Amaç fonksiyonu olarak hacmin minimizasyonu seçilmiştir. Nümerik uygulama için üç farklı uzay çerçeve kullanılmıştır. Sismik yük olarak 13 Mart 1992 Erzincan depreminin üç ivme bileşeni dikkate alınmıştır. Dinamik çözümlerde başlangıç büyüklükleri statik yüklemelerden eide edilmiştir. Çözümler ANSYS paket programının APDL kodiama dili yardımıyla macro (ait program) yazılarak elde edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Uzay çerçeve, malzeme ve geometrik, lineer olmayan davranış, burkulma ve optimizasyon. XII
Optimum design of multi storey spaces frames, materially and geometrically non-linear
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: İnşaat Mühendisliği; Civil Engineering