Immunohistochemical localization of some neurotransmitters in mole-rats (Spalax leucodon) intestinal plexus - Yaman, Mıne; Bayrakdar, Ali; Gençer, Berrin Tarakçı (My University, 2013)
Bu çalışmanın amacı kör fare (Spalax leucodon) intestinal pleksüslarında kalsitonin gene-related peptid (CGRP), substance P (SP), nöropeptid Y (NPY), vasoactive intestinal peptid (VIP) ve serotonin immunoreaktivitesinin varlığını araştırmaktır. İmmunohistokimyasal incelemeler ince ve kalın bağırsağın ileum ve kolon bölümlerinde yapıldı. CGRP immunoreaktif nöronal yapılar ileum ve kolonun miyenterik pleksüsları içinde enterik gangliyonlar şeklinde belirlendi. SP immunoreaktivitesi bu bağırsak bölümlerinin her iki kas tabakası içinde uzayan sinir telleri ve miyenterik ganglionlar şeklinde ayıtedildi. Ayrıca NPY sinir hücre cisimcikleri ve iplikleri ileum ve kolonun miyenterik pleksüs ve lamina propriyasında mevcuttu. Buna karşın VIP ve serotonin immunoreaktif yapılar ince ve kalın bağırsağın herhangi bir bölümünde tespit edilemedi. Sonuç olarak, bu çalışma kör farenin ince ve kalın bağırsaklarının mukozal ve gangliyoner pleksüslarında farklı nöronal popülasyonların varlığını ortaya koydu.
Keywords: Biyoloji