TEFSİR METODOLOJİSİNDE SARF iLMİNİN YERİ VE ÖNEMİ - Ülgen, Emrullah (Fırat University, 2016)
Dilbilimsel faaliyetlerin başladığı ilk dönemlerden itibaren, yapısal analizlerie kelimelerin biçimsel hususiyetleri izah edilmeye çalışılmaktadır. Bu da gerek dini gerekse edebi metinterin anlaşılmasında sarf ilmini önemli bir konuma getirmektedir. Her ne kadar sarf ilminin; esbab-ı nüzul, nasih-mensüh, i'rabu'I-Kur'an, emsalu'I-Kur'an gibi tefsir metodolojisindeki zorunlu ilimler kategorisinde olup olmadığıyla ilgili bir ittifaktan söz edilemese de birçok argüman, bu ilmin en az bu disiplinler kadar önemli olduğunu. ortaya koymaktadır. Müfessirier, ayet lafıılannı tahlil edip lafzın delaletini tespitte katkısı olan bu ilimden azami ölçüde istifade etmişlerdir. Zira ayetterin daha iyi anlaşılması, öncelikle kelime yapısının doğru analiz edilerek biçimsel özelliklerinin ortaya çıkanlmasıyla mü_mkün olmaktadır. Bu da lafzırıı köküyle ilgili muhtemel formlann en doğru olanını tespit eden ve aynı biçimli kelimeler arasındaki farklılıklan ortaya koyan sarf ilmiyle mümkün plmalctadır.
The lmportance And Position of Sarf (Arabic Morphology) in Tafseer Methodology
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları