KUR'AN'DA KUDÜS - Ei-khatip, Abdullah (Fırat University, 2004)
Bu makalenin konusu, Kur'an ayetleri, hadis literatürü ve ilk dönem İslam tarihi kaynakları ışığında İslam'da Kudüs ve onun statüsüdür. Bu durum ise, çalışmanın önemini iki misli artırmaktadır. Birincisi, makale Kudüs ve Mescid-i Aksa'dan ya kesin referans olan veya müphem ancak muhtemel referansı ima eden veyahut da müphem ancak referansı mümkün olmayan bütün Kur'an ayetlerini konu etmektedir. İkincisi, makale Kudüs 'ün Müslüman inanç ve mentali tesinde gerçekte niçin o kadar önemli olduğunu göstermektedir. Bu yüzden, makale genel olarak bu şehirle alakah Müslümanların tutumunu anlamak için okuyucularayardım etmeye çalışır. Bu makale, bir giriş, dört ana bölüm ve bir sonuçtan meydana gelmektedir. Girişte, makale İslam'da Kudüs'ün statüsünü ve günümüzde yeryüzünde yaşayan bir milyar Müslümantıarafından Kudüs'ün niçin kutsal olarak algılandığını açıklamaya çalışmaktadır. Birinci bölümde, Kur' an, hadis literatürü ve ilk dönem İslam tarihi vasıtasıyla İslam'da Kudüs'ün faziletleri tasvir edilmektedir. Ayrıca makale Kubbetü's-Sahra'nın inşa edilmesinin arka planındaki amaçları ve yorumları tartışır. İkinci bölümde, Kudüs'e kat'! referansı işaret eden Kur'an ayetleri tasvir edilir ve tartışılır. Üçüncü bölüm, Kudüs'e referansı müphem ancak referansı mümkün olan ayetlerle ilgilidir. Dördüncü bölümde ise Kudüs'e referansı müphem ifade eden ancak referansı ihtimal dahilinde olmayan ayetlerle ilgilidir. Kur'an'da yaklaşık 70 yer vardır ki bu son iki kategoriye girdiği tespit edildi. Bu yerler, 21 sureye dağılmış durumdadır. Kudüs'le alakah ayetleri keşfetmek ve açıklamak için, değişik tefsir, hadis, tarih ve coğraf'ya kaynaklarını inceledim. Bundan başka, herhangi bir ayetin yorumu konusunda karşı görüşler ortaya kondu ve onlar arasında bir denge sağlandı. Nihayet sonuç olarak yazar makalesinde üç dinin Yahudilik, Hıristiyanlık ve İslam'ın bütün mensuplarının eşit şekilde haklara sahip olabilmesi için, bu kutsal şehirde kapsamlı bir barışın olmazsa olmaz şartı olan bir adalet istemine vurgu yapmaktadır.
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları