MAHMÛD KEMÂLEDDİN FENÂRÎ'NİN TERÂNE-İ TIFLÂNE, NEVÂ-YI ŞEBÂB VE MEKTÛBÂT-I MANZÛME ADLI ESERLERİ (İNCELEME-METİN) - TOLAN, TUBA (Fırat Üniveristesi, 2023)
Bu çalışma, Mahmûd Kemâleddin Fenârî?nin Terâne-i Tıflâne, Nevâ-yı Şebâb ve Mektûbât-ı Manzûme adlı eserlerinin yapı ve muhteva açısından incelenmesi ve çeviri yazılı metnin ortaya konması amacını taşımaktadır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır: Giriş bölümünde Mahmûd Kemâleddin Fenârî?nin hayatı ve eserleri hakkında bilgi verilmiştir. İlk bölümde Terâne-i Tıflâne, Nevâ-yı Şebâb ve Mektûbât-ı Manzûme adlı eserler yapı ile muhteva açısından incelenmiştir. İkinci bölümde söz konusu eserlerin çeviri yazılarına yer verilmiştir. Daha sonra bu eserlerin tıpkıbasımlarına yer verilmiştir. Bu eserlerden Terâne-i Tıflâne Hüseyîn Hâşim tarafından kaleme alınan bir "İltifâtnâme" ile başlar ve "Söze Evvelden İbtidâ Edeyim" şiiriyle devam eder. Bu eser otuz iki gazel, iki tahmîs bir şarkı, mensûr ve manzûm parçalardan oluşmaktadır. Nevâ-yı Şebâb, Hüseyîn Hâşim tarafından kaleme alınan bir "Tebrik" yazısı ile başlar. "Mukaddime" yazısıyla devam eder. Eserde yirmi beş adet gazel, üç tahmîs, üç kıt'a, iki nazm, çeşitli manzûm parçalara ve anı niteliğinde mensûr parçalara yer verilmiştir. Yazarın neşrettiği son eser ise Mektûbât-ı Manzûme'dir. Sanatçı bu eserde okuyucusu ile hasbihâl ederek eserlerinin yazılış amacını ve edebî anlayışından bahseder. Anahtar Kelimeler: Mahmûd Kemâleddin Fenârî, Terâne-i Tıflâne, Nevâ-yı Şebâb, Mektûbât-ı Manzûme, inceleme, metin. Bu çalışma, Mahmûd Kemâleddin Fenârî?nin Terâne-i Tıflâne, Nevâ-yı Şebâb ve Mektûbât-ı Manzûme adlı eserlerinin yapı ve muhteva açısından incelenmesi ve çeviri yazılı metnin ortaya konması amacını taşımaktadır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır: Giriş bölümünde Mahmûd Kemâleddin Fenârî?nin hayatı ve eserleri hakkında bilgi verilmiştir. İlk bölümde Terâne-i Tıflâne, Nevâ-yı Şebâb ve Mektûbât-ı Manzûme adlı eserler yapı ile muhteva açısından incelenmiştir. İkinci bölümde söz konusu eserlerin çeviri yazılarına yer verilmiştir. Daha sonra bu eserlerin tıpkıbasımlarına yer verilmiştir. Bu eserlerden Terâne-i Tıflâne Hüseyîn Hâşim tarafından kaleme alınan bir "İltifâtnâme" ile başlar ve "Söze Evvelden İbtidâ Edeyim" şiiriyle devam eder. Bu eser otuz iki gazel, iki tahmîs bir şarkı, mensûr ve manzûm parçalardan oluşmaktadır. Nevâ-yı Şebâb, Hüseyîn Hâşim tarafından kaleme alınan bir "Tebrik" yazısı ile başlar. "Mukaddime" yazısıyla devam eder. Eserde yirmi beş adet gazel, üç tahmîs, üç kıt'a, iki nazm, çeşitli manzûm parçalara ve anı niteliğinde mensûr parçalara yer verilmiştir. Yazarın neşrettiği son eser ise Mektûbât-ı Manzûme'dir. Sanatçı bu eserde okuyucusu ile hasbihâl ederek eserlerinin yazılış amacını ve edebî anlayışından bahseder. Anahtar Kelimeler: Mahmûd Kemâleddin Fenârî, Terâne-i Tıflâne, Nevâ-yı Şebâb, Mektûbât-ı Manzûme, inceleme, metin.

In this study, it is aimed to examine the structure and content of Mahmûd Kemâleddin Fenârî's works named Terâne-i Tıflâne, Nevâ-yı Şebâb, Mektûbât-ı Manzûme and to reveal the translated text. The study consists of four parts: In the first part, the life and literary personality of Mahmûd Kemâleddin Fenârî' is given. In the second part, the works named Terâne-i Tıflâne, Nevâ-yı Şebâb and Mektûbât-ı Manzûme were examined in terms of structure and content. In three chapters, the translations of the works in question are included. In the fourth chapter, facsimiles of these works are included. Among these works, Terâne-i Tıflâne consists of forty pages. It was published in Feraizcizâde Printing House in 1886. Terâne-i Tıflâne starts with a "İltifâtnâme" written by Hüseyin Hâşim and continues with the poem "Let me Ibtidâ Before the Word". This work consists of thirty-two ghazals, two tahmîs and one song, prose and verse pieces. Another work written by the artist is Nevâ-yı Şebâb. The work in question was published by Hüdâvendigar Vilayet-i Celilesi Printing House in 1886. The work consists of forty-seven pages. In terms of literature, it has a stronger structure than Terâne-i Tıflane. Nevâ-yı Şebâb begins with a "Congratulations" written by Hüseyin Haşim. It continues with an introductory text called "Mukaddime". In the work, twenty-five ghazals, three tahmis, three kıt'a, two verse, various verse pieces and memoirs in prose are included. The last work published by the author is Mektûbât-ı Manzûme. Mektubat-ı Manzûme was published in Feraizcizâde Printing House in 1886. This work is a verse work consisting of twenty-six pages. In this work, the artist talks about the purpose of writing his works and his literary understanding by chatting with the reader. Keywords: Mahmûd Kemâleddin Fanari, Terâne-i Tıflane, Nevâ-yı Şebâb, Mektûbât-ı Manzûme, review, text.
Mahmûd Kemâleddin Fenârî'nin Terâne-i Tiflâne, Nevâ-yi Şebâb and Mektûbât-i Manzûme (review-text)
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı