YIĞMA DUVARLARIN MİKRO MODEL İLE ANALİZİNDE ÜÇ BOYUTLU SABİT DOĞRULTULU YAYILI ÇATLAK MODELİNİN İNCELENMESİ - ÇANAKÇI, KAĞAN (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu çalışmada, yığma duvarların mikro model ile analizinde 3 boyutlu sabit doğrultulu yayılı çatlak modelinin etkinliği incelenmiştir. Duvarın harç ve tuğla kısımlarının lineer olmayan davranışını hesaplamak için William ve Warnke modelinin özel hali olan üç değişkenli beton modeli kullanılmıştır. Nümerik analizler için ANSYS sonlu eleman programı içerisinde bulunan SOLID65 beton elemanı seçilmiştir. Nümerik sonuçların karşılaştırılması amacıyla, JD4, JD6 ve JD7 Eindhoven duvarlarının deney sonuçlarından elde edilen taban kesme kuvveti-tepe yer değiştirme eğrisi ile oluşan çatlak bölgeleri kullanılmıştır. Nümerik çözümlerin ilk aşamasında, tuğlanın basınç dayanımının, harcın çekme dayanımının ve kayma gerilmesi iletim katsayısının çözümler üzerine olan etkisi incelenmiştir. Nümerik çözümlerin ikinci aşamasında, harç kısmı, yatak ve başlık bölgesi olmak üzere iki farklı malzemeye ayrılmıştır. Bu iki farklı harç bölgesinin nümerik çözümler üzerindeki etkileri ayrıca incelenmiştir.

In this study, the effectiveness of 3-dimensional smeared crack model in the micro-model analysis of masonry walls is investigated. The concrete model with three parameters which special case of William Warnke model is used to calculate the nonlinear behavior of mortar and brick regions of this wall. For numerical analyses, SOLID65 concrete elements in ANSYS finite element software are selected. For comparison of the numerical results, the base shear force-top displacement curve and the fracture regions obtained from the experimental results of the Eindhoven walls which JD4, JD6 and JD7, are used. In first phase of the numerical solutions, the effects on the solutions of compressive strength of the bricks, tensile strength of the mortar and shear transfer coefficient are investigated. In the second phase of the numerical solutions, the mortar is discretized two different material as bed and head regions. The effects on the numerical solutions of the two different mortar materials are also investigated.
Investigation of three dimensional fixed smeared crack model in micro model analysis of the masonry walls
Keywords: İnşaat Mühendisliği