Gestasyonel Diyabetes Mellitus Patogenezinde Desnutrin'in Rolü Varmı? - Atlı, Hasine Gölge; Atilgan, Remzi; Atlı, Hasan; Gurel, Alı; Aydin, Suleyman (My University, 2015)
Amaç: Gestasyonel diyabetes mellitus (GDM), gebelikte meydana gelen diyabettir. Gebelik insülin direnci ile karakterizedir. Diyabetik olmayan gebelerde insülin direncindeki bu artış çeşitli adaptasyon mekanizmalarıyla dengelenmektedir. Bu adaptasyona yanıt yeterli olmazsa gestasyonel diyabetes mellitus gelişebileceği yönünde fikirler ortaya konmuştur. Desnutrin adipoz dokudaki lipolizin düzenlenmesinde rol oynayan lipolitik bir proteindir. Adipositlerde triaçilgliserol lipolizinin bozulmasıyla tip 2 diyabetes mellitus (DM), obezite, insülin direnci ve serum serbest yağ asitleri arasında açık bir ilişki olduğu bilinmektedir. Yöntem: Bu çalışmada; sağlıklı gebeler ile GDMlu olgular arasındaki plazma desnutrin düzeyleri karşılaştırılmış ve GDM etyopatogenezinde desnutrinin rolü araştırılmıştır. Bulgular: Çalışmamızda; desnutrin düzeyi GDMlu grupta normal gruba göre düşük bulunmuştur. Sonuç: Bu azalma istatistiksel olarak anlamlı olmasa da (p>0.05) desnutrinin, GDMnin etyopatolojisinde rol oynadığını düşündürmektedir.
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum; Endokrinoloji ve Metabolizma; Genel ve Dahili Tıp