Antidepresan ilaçların cinsel işlev üzerine etkileri - Kuloğlu, Murat; Atmaca, Murad; Geçici, Ömer; Kılıç, Nilüfer; Tezcan, A. Ertan (My University, 2000)
Amaç: Cinsel yan etkiler antidepresan tedavinin sık görülen, tedaviye uyumu olumsuz etkileyen istenmeyen etkileridir. Çalışmamızda, değişik gruplardan antidepresanların cinsel yan etki profillerinin karşılaştırılması ve bulgularımızın yazın ışığında değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışma grubunu DSM-IV tanı ölçütlerine göre duygudurum bozukluğu (n=165), anksiyete bozukluğu (n=70), somatoform bozukluk (n=59) ve uyum bozukluğu (n=6) tanısı kondu. Hastalar altmışar kişilik gruplara ayrılarak her bir gruba sırasıyla klomipramin (ortalama: 168.2 ±24.2 mg/gün); fluvoksamin (ortalama: 143.4 ±16.7 mg/gün);sertralin (ortalama: 114.7 ±14.4 mg/gün);paroksetin (ortalama: 42.3 ±3.9 mg/gün)ve moklobemid (ortalama: 336.8 ±42.6 mg/gün) verildi. Hastalara sosyodemografik ve klinik özelliklerin yanısıra; libido, ereksiyon-lubrikasyon sorunları ve orgazm sorunları gibi cinsel işlev bilgilerini içeren tarafımızca hazırlanan yarı yapılandırılmış bir form çalışmanın başlangıcında ve ilaç tolere edilmişse cinsel fonksiyonla ilgili bilgiler kısmı bir ay sonundaki kontrollerin de uygulandı. Bulgular: Hasta grubunun 98 inde (% 32.7) en az bir cinsel yan etki belirlendi. Bunların 12'si (% 12.2) yakınmayı kendiliğinden, 86'sı (% 87.8) sorgulama sonucu dile getirdi. Tüm yan etkiler arasında en sık belirlenen libido azalmasıydı. En fazla yan etkinin gözlendiği ilaçlar paroksetin ve sertralindi. Tartışma: Çalışmamızın bulguları cinsel yan etkilerin antidepresan tedavinin önünde duran önemli bir sorun olduğunu ortaya koydu.
Keywords: Antidepresif ajanlar; Yan etki; Penis sertleşmesi; Cinsel istek; Sertralin; Paroksetin