Kalvaryal primer intradiploik menengiom: Olgu sunumu - Akgün, Bekir; Cakin, Hakan; Ozturk, Sait; Kaplan, Metin (My University, 2015)
36 ya ş ında erkek hasta, yakla ş ık iki y ıldır ba ş ının sa ğ üst bölümünde oluş an, gittikçe büyüyen ve a ğ r ıs ızş iş kinlik nedeniyle ba ş vurdu. Yirmi y ıl önce geçirilmiş kafa travmas ı öyküsü vardı. Nörolojik muayenesido ğ aldı. Fizik muayenede; sa ğ frontoparyietal bölgede sert, immobil lezyon saptandı. Radyolojikincelemelerde sa ğ frontopariyetal bölgede, intradiploik alanda, osteoblastik ve ekspansif kalvaryal kitleizlendi. Hiperostotik lezyon cerrahide total olarak çıkarıldı. Dura materde infiltrasyon gözlenmedi.Kalvaryal rekonstrüksiyon yapıldı. Histopatolojik inceleme sonucunda atipik menengiom rapor edildi.Primer intraosseöz (intradiploik) menengiomlar, ekstradural menengiomlar ın bir çeş itidir. İ ntrakranialmenengiomalar ile kıyaslandığ ında oldukça nadir görülürler. Sunduğ umuz olgu e ş liğ inde primerintradiploik menengiomaların etyolojisini, klinik ve radyolojik özelliklerini, ay ır ıc ı tanıs ını ve tedavimodalitelerini literatür ış ığ ında tart ış tık.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Patoloji; Cerrahi