MUHASEBE MESLEK MENSUPLARININ TÜKENMİŞLİK DÜZEYLERİ İLE ÖRGÜTSEL BAĞLILIK KAVRAMI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ: TRB1 VE TRC2 BÖLGESİNDEKİ İŞLETMELERDE YAPILAN BİR ÇALIŞMA - Demır, Ozcan; Sezgin, Eray Ekin (My University, 2017)
TRB1 (Elazığ, Malatya, Bingöl, Tunceli) ve TRC2 (Diyarbakır, Şanlıurfa) böl-gesinde faaliyette bulunan işletmelerin muhasebe bölümlerinde çalışan elemanlar üzerinde tükenmişlik ve örgütsel bağlılık düzeyleri üzerinde çalışmalar yapılmış ve mesleki tükenmişlik düzeylerinin alt boyutları ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişki incelenmiştir. Bununla beraber örgütsel bağlılık seviyesinin adeta bir bağımlılık seviyesinde olduğu yapılan çalış-mada ortaya konulmuştur. Çalışmamızda tükenmişlik üzerinde çevresel ve dışsal faktörlerin yoğunluğu hissedilirken kişisel ve duygusal tükenmişlik faktörleri sonuçlarda gizlenmeye ya da kamufle edilmeye çalışılmıştır. Ay-rıca muhasebe elemanlarının bağlılıklarında sorumluluk ve iş yerlerinde kendilerine verilen değerin belirleyici olduğu buda örgütsel bağlılığı arttır-dığı araştırmalarımızda teyit edilmiştir. Bu bağlamda çalışmada, muhasebe meslek mensuplarının mesleki tükenmişlik düzeyleri, mesleki tükenmişlik düzeylerinin demografik özelliklerine göre farklılaşıp farklılaşmadığı ve asıl amaç olarak da mesleki tükenmişlikleri ile örgütsel bağlılık arasında bir ilişkisinin bulunup bulunmadığını tespit etmek amaçlanmaktadır. Veri top-lama aracı olarak, örneklem grubuna, araştırmacı tarafından geliştirilen, muhasebe meslek mensuplarına yönelik kişisel ve mesleki bilgileri içeren sorulardan oluşan anket formları ile yine aynı gruba uygulanmak üzere, daha önce benzer araştırmalarda kullanılan “Allen Mayer Örgütsel Bağlılık Ölçeği” ve “Maslach Tükenmişlik Envanteri” geliştirilerek elde edilen ve-riler SPSS 20.0 paket programına aktarılmış ve uygulamadan elde edilen verilerin istatistiksel analizleri yapılarak örgütsel bağlılık ile mesleki tüken-mişlik arasındaki ilişkiler ortaya konulmuştur.
Keywords: İşletme; Kamu Yönetimi; İktisat; Psikoloji