AKILLI KENT UYGULAMALARINDA KİŞİSEL VERİLERİN GİZLİLİĞİ VE GÜVENLİĞİ - Hayta, Yasemin (Fırat University, 2021)
Kentler bireyler ve küresel medeniyet arasında etkileşimi sağlayan canlı organizmalardır. İnsanoğlunun medeniyet ilerleyişi içerisinde kurduğu mahallelerden büyük kentlere uzanan yolculuğu birçok faktörün etkisi ile şekillenmektedir. Kent yaşamı ilkel anlamda güvenlik ve sağlık gibi en temel ihtiyaçlar çerçevesinde gerçekleşmiş olsa da günümüz çağı için çok daha karmaşık sorunlarla karşılaşmakta ve çözümler aramaktadır. Zira artık güvenlik kavramı can ve mal için değil dijital veriler, siber saldırılar gibi yeni ve ciddi sorunları da ifade edecek şekilde genişlemiştir. Akıllı kentler dijital bağlantı yoluyla kitlelere daha yüksek bir yaşam kalitesi getirecek ve kentlerde verimlilik ve erişilebilirliğe yol açacaktır. Akıllı şehirler, vatandaşlarının katılımını sağlamak için bireysel mahremiyet ve güvenliği de sağlamalıdır. Vatandaşlar katılmaya isteksizse, akıllı bir şehrin temel avantajları ortadan kalkacaktır. 21.yüzyıl kent yaşamını anlamak için güncel sorunları ve bu sorunlara çözüm üretmek amacıyla kullanılan akıllı kent uygulamaları, bu uygulamaların malzemesi olan veri, büyük veri, açık veri ve nihayetinde akıllı kent uygulamalarında kullanılan kişisel verilerin gizliliği ve güvenliği kavramlarını anlamak gereklidir. Bu makalede akıllı kent uygulamalarının hangi tür veriyi kullandığı ve bu verilerin 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanun’un çizdiği sınırlar referans alınarak; kişisel verilerin ihlal edilme durumunun değerlendirilmesi yapılmaktadır.

Cities are living organisms that facilitate the interaction between individuals and the global civilization. The journey of humanity within the progression of civilization from neighborhoods to large cities it has established is being shaped by the effect of several factors. While urban life has been realized around the most basic needs such as security and health in the primitive sense, it is encountering much more complicated problems in today’s era and demanding solutions. That is, the concept of security has now expanded to refer to not only lives and property but also new and serious problems involving digital data and cyberattacks. Through digital connections, smart cities will bring a higher quality of life to masses and pave the way for efficiency and accessibility in cities. To achieve the participation of their citizens, smart cities should also provide individual privacy and security. If the citizens are unwilling to participate, the main advantages of a smart city will also disappear. To understand the urban life of the 21st century, it is needed to understand current problems and smart city implementations that are used for the purpose of producing solutions to these problems, the concepts of data, big data and open data that are the material of these implementations, and finally, the concepts of the privacy and security of personal data that are used in smart city implementations. This study investigates the types of data used by smart city implementations and assesses the violation of personal data by taking the boundaries drawn by the Law No. 6698 on the Protection of Personal Data as a reference.
The Privacy and Security of Personal Data In Smart City Implementations