BILDIRCINLARDA RASYONA İLAVE EDİLEN GENİSTEİNİN YUMURTA VERİMİ İLE YUMURTA SARISI GENİSTEİN, DAİDZEİN VE LİPİT PEROKSİDASYON DÜZEYLERİ ÜZERİNE ETKİSİ - AKDEMİR, FATİH (Fırat Üniveristesi, 2008)
Bu çalışmada, bıldırcınlarda rasyona genistein ilavesinin yumurta verimi, yumurta kalitesi, yumurta sarısı malondialdehit (MDA), vitamin A, E, genistein ve daidzein konsantrasyonları üzerine etkileri araştırılmıştır. Araştırmada, 150 adet 5 haftalık yaşta dişi Japon bıldırcını rasgele seçilerek 3 gruba ayrılmış ve bazal rasyona sırası ile 0, 400 ve 800 mg/kg genistein ilave edilmiştir. Çalışmada 90 gün süreyle hayvanlara 17 saat aydınlık, 7 saat karanlık olacak şekilde aydınlatma programı uygulanmıştır. Yumurta sarısı MDA, vitamin A, E, genistein ve daidzein miktarları yüksek basınçlı sıvı kromatografisi (HPLC) ile ölçülmüştür. MDA ölçümü için ultra viyole (UV) dedektörü ve soyizoflavon ölçümü için floresan dedektörü kullanılmıştır. Rasyona 400 ve 800 mg/kg genistein ilavesi ile bıldırcınlarda yem tüketimi (P < 0.0001), yumurta verimi (P < 0.0001), yumurta ağırlığı (P < 0.0001), Haugh birimi (P < 0.0001), kabuk kalınlığı (P < 0.0001), kabuk ağırlığı (P < 0.0001) ve yemden yararlanma (P < 0.0007) değerleri artmıştır. Rasyon genistein miktarının artışına bağlı olarak, yumurta sarısı MDA içeriğinin azaldığı (P < 0.0001), ancak yumurta sarısı genistein miktarının ise arttığı tespit edilmiştir (P < 0.0001). Öte yandan, rasyona genistein ilavesinin, yumurta sarısı daidzein (P < 0.99), vitamin A (P < 0.80) ve vitamin E (P < 0.14) seviyelerini etkilemediği belirlenmiştir. Yumurta sarısı genistein ve MDA düzeyleri arasında negatif korelasyon (r = 0.651, P < 0.0001) tespit edilmiştir. Sonuç olarak, bu çalışmada, rasyona genistein ilavesinin yumurta verimi ve yumurta kalitesini iyileştirdiği, yumurta sarısı genistein miktarını arttırdığı ve yumurta sarısı MDA miktarını düşürdüğü söylenebilir.

In the present study, we investigated the effects of genistein supplementation on the egg production, egg quality, malondialdehyde (MDA), vitamins A, E, and genistein and daidzein concentrations of egg yolk in quail. One hundred and fifty female Japanese quail (5 wk-old) were assigned randomly to 1 of 3 diets containing 0, 400, and 800 mg genistein per kilogram. The experimental period lasted 90 d with a 17L: 7D light: dark photo schedule. Egg yolk MDA, vitamins, genistein and daidzein concentrations were measured by high performance liquid chromatography using UV detector for MDA and fluorescence detector for soyisoflavones. Dietary genistein supplementation increased feed intake (P < 0.0001), egg production (P < 0.0001), egg weight (P < 0.0001), Haugh unit (P < 0.0001), shell thickness (P < 0.0001), shell weight (P < 0.0001) and improved feed efficiency (P < 0.0007) in quail. Egg yolk genistein content was increased (P < 0.0001), whereas egg yolk MDA concentration decreased (P < 0.0001) as supplemental genistein level increased. However, genistein supplementation did not affect egg yolk daidzein (P < 0.99), vitamin A (P < 0.80) and vitamin E levels (P < 0.14). There was an inverse relationship between egg yolk genistein and MDA concentrations (r = 0.651, P < 0.0001). Results of the present study indicate that supplementing with dietary genistein improved egg production and egg quality, egg yolk genistein content and decreased egg yolk MDA concentrations in quail.
Effects of dietary genistein supplementation on egg production and genistein, daidzein and lipid peroxidation levels in egg yolk in japanese quail
Keywords: Veteriner Hekimliği