Sığırlarda abti-paeainfluenza 3 virus antikorların belirlenmesinde enzime bağlı İmmunosorbent testi (Elisa)'nin geliştirilmesi ve kullanımı - Özdarendeli, Aykut; Bolat, Yusuf; Bulut, Tevfık Hakan; Doymaz, Mehmet Z. (My University, 1997)
Bu çalışmada, sığır anti parainfluenza-3 (PI-3) antikorlarım test etmek amacıyla bir Enzime Bağlı immunosorbent Deneyi (ELISA) geliştirildi. Bu amaçla Elazığ bölgesinden Mayıs-Ağustos 1994 tarihleri arasında 238 sığır serumu toplandı ve serolojik deneylerde kullanıldı. Enzime Bağlı İrnmunosorbent Testi (ELISA)'nin yanında, Örnekler He-maglutinasyon İnhibisyon (HI) ve Serum nötralizasyon (SN) deneylerinde de test edildi. Deneylerde kullanılan PI-3 SF-4 susu Madin Darby Bovine Kidney (MDBK) hücre kültürlerinde üretildi ve kısmı bir saflaştırmadan sonra ELI-SA'da viral antijen olarak kullanıldı. Serum nötralizasyon deneyleri PI-3 ile enfekte MDBK hücre kültürlerinde gerçekleştirildi. Hemaglutinasyon İnhibisyon testi için % l'lik kobay kırmızı kan hücreleri kullanıldı. Çalışmada kullanılan serolojik testlerin hepsi, örneklerin % 80' inden fazlasında anti-PI-3 antikorlarının varlığını ortaya koymuş bulunmaktadır. Serolojik testler arasında ortaya çıkan duyarlılık farkları belirgin olmamasına rağmen, HI ve ELISA metodları daha duyarlı görünmektedir. Para-İnfluenza-3 virus enfeksiyonlarının serolojik teşhislerinde, HI testine ek olarak ELISA testi de duyarlılığı, kolaylığı ve pratikliği gibi nedenlerle tercih edilebilir. Bu sonuçlar, ayrıca Elazığ yöresindeki sığır populasyonunda PI-3 virus enfeksiyonunun oldukça yaygın olduğu nu da ortaya koymaktadır.
Keywords: ELISA; sığır; parainfluenza 3 virüsü; hemaglütinasyon inhibisyon testi; enzim bağışıklık deneyi; nötralizasyon testi